Viadukt potrošio 22 mil. kuna na vlastite dionice

Autor: Jadranka Dozan; Mirela Klanac , 23. listopad 2008. u 00:00

U punjenje trezora u protekla je tri tjedna najviše uložio Viadukt, u kojem tvrde da su to učinili dijelom zbog povoljne cijene, a razlog je i priprema programa ESOP

Kriza optimizma na domaćoj burzi se nastavlja i nakon što je dioničarima Ine na račune sjelo oko šest milijardi kuna. Na osrednjih šezdesetak milijuna kuna prometa dionicama CROBEX je u srijedu pao čak 5,5 posto.

U dosadašnjem dijelu listopada dionički je indeks Zagrebačke burze tako na vrijednosti izgubio gotovo 20 posto, no više o tome zašto će ga se pamtiti po zlu govori podatak da je u prvih desetak dana CROBEX bio i na minus 26 posto. Dionice mnogih kompanija probile su višegodišnje minimume. No iz samih dioničkih društava zasad stiže slaba podrška na strani potražnje. To sugerira da su i ona fokusirana na vlastitu likvidnost, kao što su to i fondovi, posebice oni iz bankarskih grupa koji su najveći dio likvidnosti zasad pospremili kod banaka matica. Iako gotovo svakodnevno Zagrebačka burza objavljuje informacije o stjecanjima vlastitih dionica, tijekom listopada takve je objave “proizvodilo” zapravo samo 15-ak društava, s tim da ih je milijunske iznose u tu svrhu izdvojilo upola manje. U dosadašnjem dijelu mjeseca promet je dionicama na burzi dosegnuo oko 1,5 milijardi kuna, a trezorske su kupnje tome pridonijele s približno 63 milijuna kuna ili tek četiri posto. Na oštar pad cijena rijetka su se dionička društva odlučila odgovoriti kupnjama vlastitih dionica, bilo da time iskažu uvjerenje u podcijenjenost i brigu za vrijednost kompanije ili da dio viška likvidnosti (ona koja ga imaju) tako plasiraju vođena računicama dividendnih prinosa ili očekivane kapitalne dobiti (u dogledno vrijeme) nasuprot bankovnim kamatama. Neke kompanije, poput Hrvatskog telekoma, za trezorske kupnje nemaju ispunjene ni tehničke pretpostavke, poput odluke Skupštine.

No očito je kod velike većine važniji razlog što se odlučuju igrati na sigurno i kratkoročno, a u tome su poticani i opsjedanjima banaka koje danas prilično visoko cijene povjeravanje viškova novca. Tako je najaktivnije vlastiti trezor proteklih tjedana punio Viadukt, koji je u nekoliko tjedana uložio u vlastite dionice više od 21 milijun kuna. Zagrebačka građevinska tvrtka još u polugodišnjem izvješću nije imala trezorskih dionica, a danas u trezoru ima gotovo 10 posto. Na pitanje što im je bio motiv, predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić kaže kako je “prvi razlog izuzetno povoljna cijena dionice uzrokovana globalnim padom tržišta kapitala”. Drugi motiv vjerojatno je i jači, a to je priprema ESOP programa, kako kaže “radi jačanja pozicije zaposlenika i malih dioničara u vlasničkoj strukturi tvrtke”.I Zagrebačka banka se s nešto manje od 13 milijuna kuna istaknula trezorskim kupnjama, no to nije primarno učinila vođena podrškom cijeni dionice već “radi dodjela zaposlenicima u sklopu pripremi provedbe internih shema nagrađivanja”.

Kraševe trezorske kupnje pak moguće je povezati s nedavnom objavom “odluke o pravu na opcijsku kupnju vlastitih dionica od menadžmenta i članova organa društva”. Svoje dionice kupovala je i Uljanik plovidba kod koje na te aktivnosti vjerojatno utječe (i) to što je vodstvo kompanije u nekoliko krugova dokapitalizacije prilično napregnulo svoje financijske konstrukcije te je moguće da su motivi trezorskih kupnja povezani i s vrijednostima kolaterala. Ukratko, u raspredanjima o potencijalima burzovne potražnje danas nema koristi od verbalnog ohrabrivanja kompanija da na burzi podrže vrijednosti svojih dionica. A sudeći prema volumenima i prometima na burzi u danima nakon isplate Ine, i kod većih institucionalnih investitora prioriteti su zasad više okrenuti gotovini.

Komentirajte prvi

New Report

Close