Viadukt pokreće arbitražu protiv države zbog Čiova

Autor: Suzana Varošanec , 15. listopad 2017. u 22:00
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatske ceste gradnju mosta povjerile austrijskom Strabagu.

Ne bude li žalbi koje su inače česte u javnih tenderima zbog žestoke borbe za poslove, austrijski Strabag i Poduzeće za ceste Split dovršit će projekt gradnje mosta Čiovo i pristupnih cesta. Prošlotjedna je to odluka investitora Hrvatskih cesta za koju se očekuje tijekom ovog tjedna i konačni rasplet zbog pitanja eventualne žalbe s kojom se prvotno spekuliralo. No, kako stvari stoje, čini se da je put ka angažiranju navedenih izvođača na ovom projektu otvoren, odnosno da neće biti prepreke u vidu žalbe.

Korektni odnosi

Prema neslužbenim informacijama očekuje se brz epilog ovog tendera raspisanog nakon raskida ugovora sa zagrebačkim Viaduktom, a posao će i ostati u korist Strabaga čija je ponuda ocijenjena kao jedina valjana. Druga ponuda slovensko-hrvatskog konzorcija predvođenog slovenskim Pomgradom odbijena je kao neprihvatljiva, a poznavatelji tvrde da se on neće žaliti, pa se postavlja pitanje što je tome razlog. U tom konzorciju sa Slovencima nastupaju i Đuro Đaković te Zagreb Montaža, domaće tvrtke koje su već bile angažirane na projektu od strane bivšeg izvođača Viadukta, pa su sad i one suočene s negativnim nalazima Povjerenstva Hrvatskih cesta. Nakon što su pregledane pristigle ponude zatražene su nadopune, u vezi kojih se u procesu evaluacije ispostavilo da slovenska tvrtka za ovaj posao nema sve potrebne reference.

Tiče se to izvođenja radova na projektima kao što su mostovi, vijadukti i nadvožnjaci s čeličnim rasponom konstrukcija iste ili veće složenosti.

Kako Slovenci tvrde suprotno otvoreno je pitanje žalbe te je još u tijeku rok za njezino podnošenje, no naši izvori navode da u konkretnom slučaju do žalbe neće doći i to zbog korektnosti slovenskog građevinara. Sa strane Pomgrada navodno se pokazuje veliko razumijevanje za nastalu situaciju u kojoj se nalazi projekt zbog kratkog roka koji je u ovom projektu postavljen za dovršetak – iznosi osam mjeseci, što je po mnogima vrlo zahtjevno. Pitanje vezano uz reference ostavljeno je navodno stoga po strani, dok se fokus premješta na ciljeve kao što su izazovi kako ne gubiti vrijeme i kako što prije nastaviti radove.

Arbitražna tužba

Ipak, kad je riječ o izazovima izgleda da ih neće manjkati: prema neslužbenim informacijama Viadukt se odlučio na arbitražni spor protiv Hrvatskih cesta zbog mosta Čiovo, gdje su kasnili više od godinu dana. Upućeni izvori kažu kako je riječ o skupom sporu s čime je povezano niz pitanja, posebice jer je tvrtka mjesecima bila u blokadi te je podnesena tužba prije stečaja.    

Komentari (1)
Pogledajte sve

Stečajni upravitelj ne gubi vrijeme…i odmah reagira na zatečeno stanje….naročito, ako za to ima i razloga..
a očito ima, ako se traži arbitraža, da se utvrdi tko je kriv za nastalu situaciju, i zašto država/ Hrvatske ceste / nije plaćala građevinske situacije i račune – a Ministarstvo financija se naplatilo ovrhom za te iste poreze…
Jadno je – što naši idu u poslove sa slovenskim firmama …../ čitaj.nemaju jamstva banaka..pa im treba pomoć..susjeda?

New Report

Close