Verizon za 56 milijardi dolara preuzima dionice Verizon Wirelessa

Autor: Ksenija Končevski , 15. svibanj 2006. u 06:30

Prodaja Vodafoneova udjela u Verizon Wirelessu ujedno je najvrjednija transatlantska transakcija u posljednjih šest godina

Vodeći britanski pružatelj usluga mobilne telefonije Vodafone će, kako javlja list The Observer, do kraja ovoga mjeseca američkoj telekomunikacijskoj grupi Verizon Communications prodati 45-postotni vlasnički udio u zajedničkoj američkoj diviziji Verizon Wireless vrijednoj oko 48 milijardi dolara. Naime, riječ je o najvrjednijoj transatlantskoj transakciji u posljednjih šest godina.Ukupni trošak preuzimanja Vodafoneova udjela u američkoj diviziji mobilne telefonije Verizon će stajati ukupno 56 milijardi dolara jer transakcija podrazumijeva i preuzimanje 8 milijardi dugova. Još je početkom prošloga tjedna dnevnik Daily Telegraph, kao izvor navodeći neimenovano izvješće, objavio kako Vodafoneov udio u Verizon Wirellesu uprava američkog Verizona vrednuje na 38 milijardi dolara, odnosno 12 milijardi dolara manje nego uprava britanskoga mobilnog operatera. Dioničari Vodafonea pak smatraju da će ponuda za prodaju vrijedna više od 45 milijardi dolara biti prihvatljiva predsjedniku uprave britanske kompanije Arunu Sarinu. Uprava Vodafonea zasad se nije željela službeno očitovati o transakciji.Nakon što je u siječnju preuzela američkoga dalekometnog telekomunikacijskog operatera, MCI Verizon preuzeo je poziciju vodećega američkog pružatelja telekomunikacijskih usluga. Poslovanje za prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio je padom profita, što uprava pravda troškovima spajanja.
Istovremeno prihodi američke kompanije u tom su razdoblju skočili 25 posto prvenstveno zahvaljujući snažnom rastu prihoda u diviziji mobilne telefonije nakon preuzimanja MCI-ja.

Profit Verizona za prvo ovogodišnje tromjesečje spustio se na 1,63 milijarde dolara spram 1,76 milijardi dolara koliko je tvrtka ostvarila u istom lanjskom razdoblju, ne uključujući brojke rezultate preuzetog MCI-ja. Prihodi su pritom narasli na 22,74 milijarde dolara spram 18,18 milijardi dolara ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju prije preuzimanja MCI-ja. Vodstvo Verizona izvijestilo je i o rekordno niskim otkazivanjima pretplatničkih ugovora tijekom toga razdoblja, čiji je postotak iznosio 1,18 posto, a kompanija je istovremeno dodala i 1,7 milijuna novih korisnika, nadmašivši procjene stručnjaka. Kao rezultat preuzimanja MCI-ja vodstvo Verizona za 2006. prognozira i 550 milijuna dolara uštede, uz najavljeno rezanje oko 3500 radnih mjesta u ovoj godini. Rast poslovanja Verizona, poput njegovih rivala, uvelike ovisi o prihodima od pružanja usluga mobilne telefonije i brzog pristupa Internetu jer potrošači ubrzano prelaze s klasičnih telefonskih linija u korist širokopojasnog pristupa Internetu i mobilne telefonije. Uprava Verizona također je objavila da je u diviziji mobilne telefonije Verizon Wireless tijekom prvog tromjesečja bilježila rast prihoda nauštrb rivalskih tvrtki. Prema riječima glavne financijske direktorice Doreen Toben, rast prihoda u diviziji mobilne telefonije uvećan je prije svega zahvaljujući pridobivanju potrošača nauštrb rivala, prvenstveno Cingular Wireless, u vlasništvu AT&T-a, te BellSoutha i Sprint Nextela, kao i zbog skoka potražnje za posebnim uslugama poput tekstualnih poruka i videouslugama za mobilne telefone. Istovremeno u diviziji pružanja standardnih telefonskih usluga kompanija se sučava s oštrom konkurencijom pružatelja usluga kabelske televizije koji su se razgranali na polju pružanja usluga brzog pristupa Internetu te telefonskih usluga na nekim tržištima, među kojima je i Time Warnerova divizija CablevisionSystems. Tijekom prvog tromjesečja Verizon je namamio 541.000 novih korisnika brzog pristupa Internetu, a kvartal je zaključio s ukupno 53 milijuna korisnika mobilne telefonije, približivši se rivalskom Cingular Wirelessu s bazom od 55,8 milijuna pretplatnika.Toben je također obznanila da bi uprava Verizon Communicationsa do srpnja trebala odlučiti o izdvajanju, odnosno o prodaji divizije telefonskih direktorija.

Komentirajte prvi

New Report

Close