Veliko zanimanje za pčelarsku školu jer omogućava dodatnu zaradu i posao

Autor: Agencija VLM , 25. studeni 2013. u 13:20
Thinkstock

Učilište Modus, ustanova za školovanje odraslih u suradnji s Udrugom pčelara Nektar i trgovinom specijaliziranom za pčelarsku opremu Euroapis, svi iz Vinkovaca pokrenulo je već treći ciklus osposobljavanja za poslove pčelara.

Učilište Modus, ustanova za školovanje odraslih u suradnji s Udrugom pčelara Nektar i trgovinom specijaliziranom za pčelarsku opremu Euroapis, svi iz Vinkovaca pokrenulo je već treći ciklus osposobljavanja za poslove pčelara. Zanimanje je veliko jer nezaposleni tu vide priliku za dobiti posao, a zaposleni za dodatni prihod.

– U ovoj skupini imamo 52 kandidata, a u prvom i drugom ciklusu 44 i 32 kandidata s područja Vinkovaca što govori o velikom zanimanju za školovanje za pčelarska zanimanja nakon kojega im se u radnu knjižicu upisuje ovo novo zanimanje i time su konkurentniji na tržištu rada. Imamo nezaposlene, umirovljenike, službenike, policajce i svi oni žele steći nova znanja jer ih pčelarstvo zanima, a da bi se ozbiljno bavili pčelama i otvorili obrt, moraju imati završenu pčelarsku školu. Osim toga, poticaje iz fondova EU mogu dobiti samo registrirani pčelari.  Teorijska nastava koju im predaju profesori s Agronomskog fakulteta i iskusni pčelari traje do kraja prosinca, a potom od siječnja do rujna je praktična nastava u kojoj, sa svojim mentorima prolaze sve faze pčelarenja na nekom od pčelarskih obrta pa zbog toga i dugo traje – objašnjava Krešimir Bikić, ravnatelj Učilišta Modus.

Mario Bartulović (27) iz Vinkovaca, jedan od polaznika je zaposlen u predstavništvu jedne velike tvrtke, ali se zanima za pčelarenje i želi što više naučiti, a možda mu to postane i životni poziv.

– Upisao sam ovu školu kako bih se osigurao ako ostanem bez posla pa mi je pčelarenje rezerva i mogući dodatni izvor prihoda. Preko prijatelja sam naučio nešto o pčelama i od ljetos imam četiri košnice, a namjeravam se ozbiljnije baviti pčelama i povećati broj košnica pa mi je potrebno i znanje. Škola je dobra jer tu puno toga doznajemo o bolestima pčela, zaštiti, prihrani, koje su biljke medonosne i slično – kaže Mario Bartulović.

Komentirajte prvi

New Report

Close