Velikima isplata do 40 posto duga, Konzumu BH novi kapital

Autor: Jadranka Dozan , 01. rujan 2017. u 07:52
Amenovali isplatu dodatnih više od 600 milijuna kuna duga/ M. Lukunic/PIXSELL

Vijeće je samo konstatiralo velik interes za tzv. dobavljački ‘roll up’ model, ali o listi će na idućoj sjednici.

Uz dodatnih 20-ak milijuna kuna za plaćanje starih dugova skupini mikro-dobavljača Agrokora, izvanredna je uprava koncerna dobila suglasnost i za 603 milijuna kuna namijenjenih plaćanjima malim, srednjim i velikim dobavljačima svrstanim u Skupinu B.

Pitanje plaćanja dobavljača bila je, međutim, samo jedna od tema sjednice privremenog vjerovničkog vijeća koje se nakon stanke od nekoliko tjedana sastalo ponovno ovoga četvrtka. Vjerovničko je vijeće, naime, raspravilo i prihvatilo i plan mjera koji je izvanredna uprava predvidjela u cilju stabilizacije i restrukturiranja maloprodajnog poslovanja na bosansko-hercegovačkom tržištu. Uz osiguranje likvidnosne injekcije za sarajevski Konzum to podrazumijeva i dokapitalizaciju kompanije pretvaranjem potraživanja Agrokorovih tvrtki u BiH u vlasničke udjele, a sve to skupa su i neke od pretpostavki uz koje se na to tržište vraća brend Mercator.

Konačno, vjerovničko je vijeće upoznato i s ishodom poziva koji je izvanredna uprava Agrokora uputila dobavljačima u vezi s mogućnošću njihova sudjelovanja u financiranju koncerna (ponajprije trgovine) prema takozvanom 'roll up' modelu u iznosu do 50 milijuna eura. Podsjetimo, kroz svojevrsni robni kredit, odnosno isporuku robe i usluga i dobavljačima je omogućeno da refinanciraju istovjetan iznos potraživanja nastalih prije aktiviranja lex Agrokora tako da dobiju status tražbina s prioritetnim namirenjem. No, vijeće je jučer samo konstatirali velik interes, u tijeku su provjere prijava, a o listi dobavljača koji će sudjelovati u tom aranžmanu detaljnije će se raspravljati na idućoj sjednici.

 

19,5 milijuna

kuna dodatni je iznos namijenjen mikro dobavljačima

Novi krug isplata
No, zato su mnogo konkretnije zaključene ostale teme šeste sjednice. Nakon što su već ranije odobrena 132 milijuna kuna za isplatu punog tzv. starog duga za 2166 dobavljača iz tzv. skupine A – iz redova OPG-a, obrtnika i mikro poduzetnika – za plaćanja preostalim dobavljačima Agrokorovih kompanija (skupina B) koji su prijavili svoje tražbine jučer je donesena odluka o korištenju do 120 milijuna eura ili 889 milijuna kuna. Novi krug isplata odnosi se na male, srednje i velike dobavljače kojima će od idućeg tjedna krenuti isplata dijela starog duga, a kako se ističe u priopćenju sa sjednice, ta su sredstva dostupna samo Agrokorovim kompanijama koje su jamci za kredit iz kojeg se dio usmjerava na plaćanje dijela starog duga.

Za plaćanje 2426 dobavljača iz te skupine odobreno je 603 milijuna kuna, u plaćanje starog duga toj je skupini limitirano na maksimalno 40 posto ukupnog iznosa starog duga. Osim toga, jučer je dano zeleno svjetlo i za isplatu 284 mikro dobavljača koja nisu bila obuhvaćena odlukom za skupinu A s kraja srpnja. Za njih je namijenjeno dodatnih 19,5 milijuna kuna, čime će se ukupan broj onih čiji je stari dug namiren popeti na 2450 malih dobavljača i 151,5 milijuna kuna. Kad se odobrenjima iz prošlog i ovog mjeseca pribroje plaćanja starog duga od početka izvanredne uprave, iznos ukupno plaćenog starog duga penje se na više od milijarde kuna ili, preciznije, 1,05 milijardi. Podjednako važne su i odluke vezane uz financijsko i poslovno restrukturiranje poslovanja u BiH.

Vjerovničko se vijeće suglasilo s planom dokapitalizacije Konzuma Sarajevo, i to tako što će bosansko-hercegovačke Agrokorove kompanije – Ledo Čitluk i Sarajevski kiseljak – svoja potraživanja u iznosu od 34,6 milijuna eura pretvoriti u udjele u vlasništvu Konzuma BH. Osim toga, sarajevskom će Konzumu Agrokor d.d. dati zajam u iznosu do 15 milijuna eura. kako ističu u izvanrednoj upravi, tim su odlukama ispunjene i pretpostavke za provedbu plana povratka Mercatora na tržište BiH, koji će preuzeti svoje 83 trgovine od Konzuma (koji će pak nastaviti u preostale 173).

Slovenci za BiH spremni
Osigurana zajmom, kao i ona od prodaje zaliha robe koje Konzum Sarajevo ima u 83 trgovine koje iznajmljuje od Mercatora BiH, iskoristit će se za podmirivanje obaveza sarajevske tvrtke prema svojim dobavljačima", ističe se. I slovenski su mediji promptno prenijeli potvrdu plana povratka na tržište BiH. Istodobno, srbijanski su se mediji u četvrtak bavili prvostupanjskim rješenjem tamošnjeg Privrednog suda koji je odbio Agrokorov zahtjev za priznanjem stranog postupka izvanredne uprave u Srbiji. Iz koncerna su najavili analizu rješenja i žalbu, a u međuvremenu, kažu, ono "ni na koji način ne utječe na svakodnevno poslovanje Agrokorovih kompanija u Srbiji koje je stabilno".

Komentirajte prvi

New Report

Close