Veliki planovi za širenje zračne luke Franjo Tuđman: Uskoro i Airport City

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2018. u 10:37
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Otvaranje hotela planirano je za kraj 2020. To će biti poslovno-kongresni hotel s četiri zvjezdice i s 249 ležajeva.

Lani je zagrebački aerodrom prvi put u povijesti premašio tri milijuna putnika, točnije 3,09 milijuna, uz rast od gotovo 12 posto u odnosu na 2016. U prvih osam mjeseci ove godine ZL F. Tuđman bilježi rast od devet posto i očekuje se da će u 2018. imati oko 3,4 milijuna putnika. U tvrtki Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), koja je koncesionar ZL Franjo Tuđman, kažu da su s prvim zahvatima na povećanju kapaciteta zračne luke počeli u proljeće ove godine dodavanjem karusela za sortiranje prtljage u prostoru sortirnice. Trenutačno je, navode, u tijeku instalacija dodatnog karusela za izdavanje prtljage u prizemlju putničke zgrade. Terminal je otvoren s tri karusela, a uskoro će ih, dakle, imati četiri. Terminal je otvoren i s 30 check-in šaltera, a u MZLZ-u kažu da tijekom sljedeće dvije godine planiraju ugradnju nove baterije sa još 15 tih šaltera. Uz to će ugraditi i treći EDS, uređaj za automatsku detekciju eksploziva u predanoj prtljazi. Ukupna je vrijednost tih radova, kažu, tri milijuna eura, piše Večernji list.

"Tim se zahvatima ostvaruje puni kapacitet terminala za opsluživanje i procesuiranje pet milijuna putnika godišnje, u skladu s koncesijskim ugovorom", objašnjavaju. 

Osim toga, ove jeseni počet će gradnja parkirališta za aerodromsku opremu na zračnoj strani zračne luke, ukupne površine oko 6000 četvornih metara, a vrijednost tih radova je oko 500.000 eura. Počet će uskoro i 750.000 eura vrijedna gradnja zgrade s 20 šaltera za rent-a-car. U MZLZ-u podsjećaju da je proširenje zgrade terminala po koncesijskom ugovoru predviđeno nakon što godišnji promet putnika dostigne brojku od pet milijuna, što trenutačno predviđaju da će se dogoditi 2026. godine A sljedeće bi godine trebala početi i gradnja hotela uz ZL Franjo Tuđman.

Taj projekt priprema tvrtka Zračna luka Zagreb, koja uime države nadgleda provedbu koncesijskog ugovora u ZL Franjo Tuđman. Direktor MZLZ-a Ranko Ilić kaže da je taj hotel dio budućeg projekta Zagreb Airport City koji predviđa gradnju poslovnoga grada uz ZL Franjo Tuđman. Vrijednost projekta je 187,5 milijuna kuna. Otvaranje hotela planirano je za kraj 2020. To će biti poslovno-kongresni hotel s četiri zvjezdice i s 249 ležajeva.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close