Veliki interes poljoprivrednika za županijsku kreditnu liniju proljetne sjetve

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2015. u 11:39
Foto: http://bbz.hr

Prije dva tjedna poljoprivrednicima Bjelovarsko-bilogorske županije upućen je Javni poziv za županijsku kreditnu liniju za proljetnu sjetvu.

Prije dva tjedna poljoprivrednicima Bjelovarsko-bilogorske županije upućen je Javni poziv za županijsku kreditnu liniju za proljetnu sjetvu. U ta dva tjedna pristiglo je čak 110 zahtjeva vrijednih 7.611.500,00 kuna. Višestruko je to povećanje u odnosu na godine ranije ako gledamo vremensko razdoblje u kojima su zahtjevi pristigli. Naime, prošle godine stiglo je sveukupno 369 zahtjeva vrijednih 13.723.000,00 kuna. S obzirom da javni poziv traje do 15. svibnja za očekivati je minimalno sedamstotinjak zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve u ovoj 2015. godini.

Takav interes poljoprivrednika i ne čudi jer riječ je o izuzetno povoljnoj kreditnoj liniji. U prilog tomu zasigurno ide i povoljna kamatna stopa. Naime, kamatna stopa iznosi 6,3%, od toga Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima subvencionira 2,8% kamate, pa u konačnici za korisnika kredita kamata iznosi 3,5%.

Ove godine poljoprivrednici kredite mogu realizirati u četiri poslovne banke Erste, Zagrebačkoj, Privrednoj i Raiffeisen banci. Novina je to u odnosu na godinu ranije kada su poljoprivrednici kredite mogli realizirati samo u jednoj poslovnoj banci. Naime, na javni poziv Županije odazvale su se četiri banke s čijim je predstavnicima župan Bajs nedavno i potpisao ugovore o provođenju kreditne linije za proljetnu sjetvu. Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

Proljetna sjetva poljoprivrednicima je iz godine u godinu sve veći financijski izdatak kojeg teško pokrivaju. Kako bi im se pomoglo da kvalitetno obave proljetnu sjetvu za što je nužno kvalitetno sjeme, mineralno gnojivo  i zaštitna sredstva, kreditna linija i više im je nego dobrodošla. U prilog tomu govore i činjenice. Naime, u deset godina kreditiranja proljetne sjetve tu mogućnost koristilo je četiri tisuće poljoprivrednih proizvođača. Riječ je o sto i trideset milijuna kuna koji su realizirani putem nešto više od četiri tisuće zahtjeva. Subvencija Županije tijekom desetljeća iznosila je preko tri milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close