Veliki industrijski potrošači plaćat će manje naknade za obnovljive izvore

Autor: Darko Bičak , 04. travanj 2019. u 22:00
Ovo je tek jedan korak u rasterećenju gospodarstva/Grgo Jelavić/PIXSELL

Kako se radi o svojevrsnoj državnoj potpori, o novoj uredbi se mora izjasniti i EK, Ministarstvo procjenjuje da olakšice neće ugroziti održivost sustava OIE.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOIP)donijelo je prijedlog uredbe kojom bi se smanjila naknada za obnovljive izvore energije (OIE) za gospodarstvo. 

Naime, kako su iz Ministarstva pojasnili za Poslovni dnevnik, izmjenom i dopunom Zakona o obnovljivim izvorima i visokoučinkovitoj kogeneraciji, 2019. je započet rad na nacrtima prijedloga podzakonskih akata i pripadajućim analitičkim podlogama, među kojima je se nalazi i Uredba o kriterijima za plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju. 

"U analitičkim podlozima su razmotreni svi elementi bitni za održivost sustava poticaja tako da se, među ostalim, u obzir uzela postojeća naknada, procijenio broj potencijalnih poduzetnika koji mogu aplicirati za umanjenje naknade i njihova potrošnja električne energije iz prethodnoga razdoblja te kretanja cijena na tržištu električne energije kao i dopušteni iznosi umanjenja za pojedine kategorije poduzetnika. Prijedlog Uredbe je usklađen sa Smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša i energiju za razdoblje od 2014.- 2020., a o čemu će konačno mišljenje dati nadležno tijelo Europske komisije", kažu iz Ministarstva energetike.

Iako je ovo tek prvi korak u rasterećenju gospodarstva, iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pozdravljaju i samu najavu smanjenja naknade.

Ističu da uredba treba predstavljati značajno rasterećenje dijela poduzetnika s visokim intenzitetom potrošnje električne energije čiji je konkurentni položaj izložen riziku zbog troškova proizišlih iz trostrukog povećanja naknade za obnovljive izvore energije u 2017. 

"Prije dvije godine je naknada za OIE s 3,5 lipa po kWh skočila na 10,5 lipa, a HUP je kontinuirano upozoravao na negativne efekte po gospodarstvo. Ovom uredbom se propisuju uvjeti kojima će poduzetnici s godišnjom potrošnjom većom od 1GWh i električnim intenzitetom većim od 5%, 10% odnosno 20%, moći ostvariti pravo na smanjenu naknadu za obnovljive izvore energije", ističu u HUP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close