‘Veliki dio nacionalnih investicijskih prioriteta moći će se sufinancirati iz fondova EU’

Autor: Ksenija Kale , 15. studeni 2012. u 18:26
Helga Bubanović Devčić (PXL)

U Hrvatskoj gospodarskoj komori-Komori Zagreb danas je održana tematska sjednica Gospodarskog vijeća o strukturnim fondovima Europske unije.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori-Komori Zagreb danas je održana tematska sjednica Gospodarskog vijeća o strukturnim fondovima Europske unije. Helga Bubanović Devčić i Matija Derk, pomoćnici ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije na sjednici su govorili o tome kako se državna uprava priprema za strukturne fondove te o sustavu upravljanja i kontroli korištenja strukturnih instrumenata u razdoblju od 2007. do 2013. godine.

Tom su prilikom istaknuli ulogu i odgovornosti državne administracije u dijelu pripremnih aktivnosti te na proces programiranja za financijsku perspektivu u razdoblju od 2014. do 2020. s obzirom da bi 2013. godine iz strukurnih fondova EU Hrvatska mogla povući oko 450 milijuna eura, a u razdoblju od 2014. do 2020. oko 13,7 milijardi eura.

Govoreći o procesu programiranja od 2014. do 2020., Derk je istaknuo da je bitno utvrditi što Hrvatskoj treba te da bi odgovor na to pitanje trebao dati nacionalni plan koji se sastoji od analiza sektorskih strategija. “Hrvatska mora razmišljati o prioritetima i iz strukturnih fondova povući novac za projekte koji su joj bitni. Veliki dio nacionalnih investicijskih prioriteta moći će se sufinancirati iz fondova Europske unije. Operativnim programom se određuju prioriteti za sufinanciranje iz fondova EU”, napominje Derk. Ključnima smatra ulaganja u infrastrukturu, no pitanje je u kakve projekte, a kao primjere navodi poduzetničke inkubatore koji  omogućavaju stvaranje startup kompanija i centre za podršku poduzetnicima, zatim ulaganja u ljude, u financijske intrumente i poticaje te investicije u startup kapital. Naglašava i da Hrvatska ima teškoća u sektoru istraživanja i razvoja te obrazovanja gdje ne može pratiti globalne trendove. Ističe i važnost sinergije javnog i privatnog sektora te sveučilišta. Smatra da je bitno otvoriti  prostor za kreativne i talentirane mlade ljude.

Komentirajte prvi

New Report

Close