Velika većina građana za reforme, ne daju tržište rada

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2015. u 22:00
Davor Huić, Velimir Šonje i Dragan Bagić/ S. Strukić/PIXSELL

Čak 80 posto građana podržava reforme u smislu usklađivanja prihoda i rashoda proračuna, samo njih 23 posto protivi se smanjenju broja općina i gradova, a 29 posto smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, pokazalo istraživanje.

Među biračima postoji visok stupanj potpore reformama u smislu rezova u proračunu, rečeno je na predstavljanju istraživanja udruge poreznih obveznika Lipa.

Ono je pokazalo da 80% građana podržava reforme u smislu usklađivanja prihoda i rashoda proračuna radi smanjivanja deficita, da se samo njih 23% protivi smanjenju broja općina i gradova, a 29% smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi. Razlike u stavovima simpatizera pojedinih stranaka minimalne su. Ekonomist Velimir Šonje, jedan od priređivača istraživanja, ističe da je "visoko osviještena potreba da se usklađuju prihodi i rashodi te smanjuje deficit". Čak 84% ispitanika protivi se povećanju PDV-a, 50% njih je protiv povećanja poreza na dobit, a 53% protiv povećanja poreza na imovinu. "To je naputak kreatorima politika kako usklađivati proračun", ističe Šonje te dodaje da su građani za "stavljanje naglaska na rashodnu stranu", ali postoje razlike u tome "što treba dirati".

Manje od trećine njih protivi se smanjenju broja općina te broja zaposlenih u upravi i smanjenju materijalnih troškova u državi na svim razinama. No, protive se reformama u zdravstvenom sustavu i obrazovanju. Ljudi zapravo žele da ostane sadašnji standard, ustvrdio je Šonje. Anketirani su najdalje od principa tržišne ekonomije kad je riječ o tržištu rada, ne vjeruju u fleksibilizaciju: 38% njih protivi se (28% podupire) tome da se što prije provede privatizacija državnih poduzeća, a 19% se protivi (51% podupire) da država po svaku cijenu otkupi dionice Ine. 

Davor Huić:

Surađivali bi sa strankama 

Lipa je interesna, nestranačka, neprofitna udruga financirana iz privatnih sredstava, a cilj joj je zastupati interese poreznih obveznika. Cilj nam je smanjivanje poreznih opterećenja, efikasnija država i transparentnije trošenje proračunskih novaca, rekao je Davor Huić, jedan od osnmivača udruge. Spremni su za suradnju sa strankama kako bi one mogle "vidjeti gdje su im šanse za pozicioniranje".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Od 4.300.000 Hrvatskih građana (i seljaka) u Hrvatskoj samo 300.000 stvara dodane vrijednosti , nešto proizvodi i grubo rečeno hrani sve ostale.
Ostalih 4 miliona nikada neće glasati protiv svojih interesa.

Kada bi pitali Žabe :
“Jeste li za to da isušimo močvaru ?”
Žabe bi bile protiv.

New Report

Close