Velika očekivanja građana

Autor: Ante Pavić , 11. siječanj 2015. u 18:00
Predsjednički kandidati/ Grgur Žućko/PIXSELL

Do 16,30 sati na birališta je izašlo 1,7 milijuna birača, odnosno 48,2 posto ukupnog broja od 3,799.517 registriranih birača.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj donio je i veću mobilizaciju birača u odnosu na prvi krug.

Do 16,30 sati na birališta je izašlo 1,7 milijuna birača, odnosno 48,2 posto ukupnog broja od 3,799.517 registriranih birača. To je tek 80 tisuća birača manje nego što ih je izišlo u cijelom prvom krugu u prosincu prošle godine te više od 10 posto veća nego prije pet godina. Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, procijenio je da  da bi i ukupna izlaznost na aktualnim izborima mogla biti veća od izlaznosti prije pet godina, a nije isključio i najveću izlaznost na predsjedničkim izborima u posljednjih 15 godina. Na prošlim je izborima ukupna izlaznost iznosila oko 50, 13 posto, no biračko je tijelo bilo znatno veće. "Ipak kad se promatraju apsolutne brojke, s velikom se vjerojatnošću može očekivati veća izlaznost, rekao je Hrvatin. Najviše glasača, 52,2 posto, izašlo je u Karlovačkoj županiji, a najmanje u Zadarskoj u kojoj je izašlo 43,9 posto građana s pravom glasa.

 

52posto

glasača izašlo je na izbore u Karlovačkoj županiji do 16,30 sati

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović izjavila je nakon glasanja oko 11 sati na svojem biračkom mjestu u Zagrebu da očekuje mnogo veću izlaznost. "Prošli put sam isto tako izašla u ovo vrijeme na biralište. Bilo je gotovo prazno. Sad vidite kolika je gužva, morali smo čekati red. Dakle, očekujem danas da će biti puno veća izlaznost i to su informacije koje imam s terena", rekla je Grabar Kitarović. Mnogo prije nje glasao je drugi kandidat i aktualni predsjednik Republike Ivo Josipović koji je kazao da je izašao među prvima na biralište kako bi poručio sugrađankama i sugrađanima da "iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i daju svoj glas onome kandidatu za kojega smatraju da je najbolji". Predsjednik vlade Zoran Milanović čiji SDP podržava Josipovića također je izjavio da očekuje veću izlaznost građana na predsjedničke izbore nego u prvom izbornom krugu. Ništa drugačije ne razmišlja niti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji podržava svoju kandidatkinju Grabar Kitarović. "Samo na ovom biračkom mjestu je izlaznost za sada veća za 50 posto nego u prvome izbornom krugu", rekao je Karamarko.

DIP je, inače, u podnjeljak upozorio na kršenje izborne šutnje nakon što je Josipović jednom portalu nakon glasanja dao izjavu kojom je tumačio kakav će stav kao predsjednik zauzeti prema susjednim zemljama. DIP je zaključio da izjava predstavlja kršenje izborne šutnje budući da je u pitanju iznošenje izbornog programa kandidata. Hrvatin je također napomenuo kako je uoči drugog kruga izbora bilo kršenja izborne šutnje, najčešće putem slanja SMS-ova, e-mailova i dostavom promidžbenog materijala u poštanske sandučiće građana te da DIP u vezi s tim poduzima određene radnje. "Pred prvi krug izbora upozorio sam da se nalazimo u elektronskom dobu kada je to počela biti moda. Ukazali smo da je to nedopušteno i zatražili da se s tim odmah prestane. Poduzimamo određene radnje kako bi se utvrdilo s kojih brojeva telefona ili drugih uređaja dolaze takve poruke", rekao je predsjednik DIP-a za Hinu.

GONG je, s druge strane, objavio da je tijekom jutra zaprimio neanonimne dojave građana koje se odnose na agitiranje birača da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović, kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i slabu informiranost birača o registraciji za glasanje izvan mjesta prebivališta. Udruga "U ime obitelji", čijih više od 800 promatrača prati izbore, izvijestila je da se i u drugom krugu predsjedničkih izbora pojavljuju problemi s biračkim popisom. "Neki građani kojima je istekla osobna iskaznica nalazili su se na popisu, dok drugi kojima je također istekla nisu na popisu", navodi se, uz ostalo, u priopćenju i dodaje kako na nekim biračkim mjestima nije osigurana tajnost glasovanja jer su paravani okrenuti prema ulazu na biralište.

Za razliku od snijegom ometenog prvog kruga, u drugom nije bilo vremenskih poteškoća pa su svih 6260 biračka mjesta otvoreno na vrijeme. Osim u Hrvatskoj, moglo se glasati u još 50 država, na 92 biračka mjesta. Ukupan broj biračkih mjesta u inozemstvu značajno je smanjen u odnosu na predsjedničke izbore prije pet godina kada ih je bilo 250. Među biračima u Mostaru došlo je do svađa zbog čega je intervenirala policija kako bi spriječila veći sukob. "Gužve postoje, a stvorene su jer se značajan broj ljudi nije na vrijeme registrirao za izbore", rekao je za Hinu Velimir Pleša, generalni konzul Hrvatske u Mostaru. U tri australska grada – Canberri, Sydneyu i Melbournu, u devet sati ujutro po hrvatskom vremenu završili su izbori. U ponedjeljak u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu posljednje se, zbog vremenske razlike, otvorilo biralište u američkom Los Angelesu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close