Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2015. u 10:28
Press

Župan je predstavio Primorsko-goransku županiju kao energetsko čvorište, regiju s povoljnim geostrateškim položajem, regiju drvne industrije, uz napomenu da upravo drvo i proizvodi od drva čine polovicu izvoza u Austriju.

Na zajedničkom primanju u Salonu Grada Rijeke primili su ga gradonačelnik Vojko Obersnel, župan Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešič i zamjenik župana Petar Mamula. Radilo se o prvom službenom posjetu novog austrijskog veleposlanika, koji je mandat u Hrvatskoj preuzeo u svibnju 2015. godine, Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci i njegovom prvom putu van Zagreba, a u posjet je došao u pratnji direktora Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Romana Raucha.

Uz izraze dobrodošlice  gradonačelnik Vojko Obersnel veleposlanika je upoznao s dobrom suradnjom Rijeke s  austrijskim gradovima. Spomenuo je proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koja je u lipnju održana upravo u Beču. Osvrnuo se na sporazum o suradnji koji je pred 20tak godina bio potpisan s Gradom Linzom. Tada su grad Rijeku i Linz vezivale prvenstveno proizvodnja čelika u Linzu i brodogradnja u Rijeci. "Sada je došlo vrijeme za obnovu tih veza, ali na nekim drugim osnovama" rekao je.  Osvrnuo se na povijest Rijeke koja je uvijek bila usko povezana s lukom i napomenuo da je luka i danas važna za razvoj grada, ali da sada grad  svoju budućnost vidi kao središte gospodarstva temeljenog na znanju,  tehnologiji, inovacijama. Zahvalio je veleposlaniku za potporu Republike Austrije ulasku  Hrvatske u Europsku uniju, izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja austrijskih turista koji posjećuju grad i županiju te  napomenuo da i velik broj hrvatskih građana posjećuje Austriju. 

Župan Zlatko Komadina, uz želju za uspješan mandat u Hrvatskoj i daljnji doprinos razvoju dobrih odnosa između dvije zemlje, istaknuo je da je Austrija jedan od najvažnijih partnera Hrvatske u mnogim sektorima.  Istaknuo je značajna austrijska ulaganja osobito u turizam,   a goste je informirao  o predstojećem Invest forumu  koji će se u listopadu održati u Opatiji. Napomenuo je da je želja organizatora, Primorsko-goranske županije, Gradova  Rijeke i Opatije da upravo Austrija bude ovogodišnja zemlja partner Invest foruma,  na kojem bi se predstavila moguća ulaganja na području županije, zakonski okviri za ulaganje, predstavile dobre prakse, gdje bi investitori ukazali na ono što je dobro i na ono što treba poboljšati u cilju stvaranja povoljnije ulagačke klime. 

Župan je  predstavio Primorsko-goransku županiju kao energetsko čvorište, regiju s povoljnim geostrateškim položajem,  regiju  drvne industrije, uz napomenu da upravo drvo i proizvodi od drva čine polovicu izvoza u Austriju. Veleposlanika je zamolio da pomogne u rješavanju i uklanjanju cestovnog uskog grla kroz Sloveniju. Istaknuo je i da su potrebna nova ulaganja u željeznicu, ali da je teško očekivati da će se u željeznicu ulagati sredstva kako su se ulagala u ceste. Stoga će se za sada raditi na obnovi i poboljšanju postojeće željeznice. Ipak, u budućnosti će trebati izgraditi novu jer će u protivnom intenzivan cestovni promet uzrokovati ekološke probleme. 

Veleposlanik je istaknuo kako bi se potencijali Europske unije mogli iskoristiti  i za prometna poboljšanja, jer napredak je ono što Europska unija želi i potiče. Porast konkurentnosti, povećanje broja radnih mjesta, poboljšanja za stanovništvo osnove su za učešće i potporu Europske unije realizaciji.  

Osim s predstavnicima Županije i Grada veleposlanik se susreo i s čelnicima Riječke luke koju je također posjetio.

Komentirajte prvi

New Report

Close