Vehar: ‘Smijenili su me kako bi oslabili sindikat’

Autor: Saša Paparella,VLM , 05. ožujak 2012. u 22:00

Bivši predsjednik RSRH tvrdi da novi lideri Željko Vidaković i Ivan Majdak ‘žele oslabiti sindikat uoči promjena u Hrvatskoj pošti u kojoj bi iduće godine gotovo polovica radnika mogla biti proglašena viškom’

Donedavni predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Jadranko Vehar, koji je nakon smjene na izvanrednom saboru RSRH-a skupa s tajnicom sindikata Vlastom Mesarić izbačen iz RSRH-a zbog navodnih financijskih malverzacija, odbacio je na tiskovnoj konferenciji održanoj u utorak optužbe svojih nasljednika.

“Novi predsjednik RSRH-a Željko Vidaković i potpredsjednik Ivan Majdak godinama su radili s nama pa se optužbe za naš navodni kriminal tiču i njih jer ništa nismo radili bez odluka Središnjeg odbora RSRH-a”, rekao je Vehar, koji smatra da je izvanredni sabor održan nelegalno te da su novi sindikalni čelnici obmanuli Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje im je izdalo rješenje o ovlastima za zastupanje sindikata. Vehar je s lojalnim povjerenicima u petak održao novi izvanredni sabor RSRH-a te traži da se njega prizna kao legalnog predsjednika.“Sve je to učinjeno kako bi se sindikat oslabio uoči promjena koje slijede u Hrvatskoj pošti (HP), u kojoj bi idućih godina gotovo polovica radnika mogla biti proglašena viškom. Novi predsjednik RSRH-a Vidaković savjetnik je predsjednika Uprave HP-a, ujedno je i predstavnik radnika u NO-u tako da ukupno mjesečno zaradi 26.000 kuna”, tvrdi Vehar. Priznaje da su i on i Vlasta Mesarić u sindikalnoj tvrtki za knjigovodstvo RSR 94 zaposlili svoju djecu, ali u tome ne vide ništa sporno. Bivši čelnici RSRH-a i na ostale optužbe za financijske malverzacije i osobno bogaćenje uglavnom odgovaraju da su time zapravo štedjeli sindikalni novac, pa je tako Vehar za pozajmicu od 160.000 kuna, koju je odobrio sam sebi, ustvrdio kako je tako sindikatu uštedio 30.000 eura. “Središnji odbor odlučio mi je unajmiti kuću u Zagrebu jer živim u Rijeci, a kako bi to stajalo 500 eura mjesečno, radije sam uzeo pozajmicu koju sam poslije uredno vratio”, pojasnio je Vehar. Što se tiče kredita od 2,5 milijuna kuna, Vehar priznaje da su dizali i veće kredite, no taj je novac bio namijenjen za preuređenje i renoviranje odmarališta koja je RSRH dobio u najam od HP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close