Veću dobit donijela i Splitska banka

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2017. u 22:00
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Mađarska OTP banka ostvarila profit od 263,8 milijuna eura.

Mađarska banka OTP izvijestila je u petak da je u drugom tromjesečju poslovala sa znatno većom neto dobiti, uz niže ukupne rezervacije i više prihode od kamata, a potporu rezultatima pružila je i akvizicija Splitske banke. U razdoblju od travnja do lipnja mađarska je OTP grupa poslovala s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 80,7 milijardi forinti (263,8 milijuna eura), što je 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Ako se izuzmu jednokratni faktori, uključujući pozitivan utjecaj akvizicije Splitske banke u iznosu 3,2 milijarde forinti nakon oporezivanja, ali i porezne troškove otpisa i bankovnog nameta u Slovačkoj, dobit je iznosila 78,3 milijarde forinti i veća je 38 posto nego u istom lanjskom razdoblju. Operativna dobit poskočila je 22 posto i iznosila je 97,3 milijarde forinti.

Prihodi su na godišnjoj razini uvećani 13 posto, na 188,8 milijardi forinti, odnosno 617,2 milijuna eura. Pritom su neto prihodi od kamata uvećani šest posto, na 137 milijardi forinti. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su za četvrtinu, dosegnuvši 53,8 milijardi forinti. Ukupne rezervacije smanjene su 19 posto na godišnjoj razini, kliznuvši na 9,8 milijardi forinti. OTP je zaključio akviziciju Splitske banke početkom svibnja te su njezini rezultati u svibnju i lipnju konsolidirani na razini grupe, uz doprinos dobiti grupe u iznosu 4,6 milijardi forinti. Hrvatski je ogranak inače drugo tromjesečje zaključio s prilagođenom neto dobiti od 6,9 milijardi forinti (22,5 milijuna eura), u odnosu na 1,3 milijarde forinti koliko je iznosio u istom lanjskom razdoblju.

 

22 milijuna eura

dobiti ostvario je hrvatski ogranak OTP banke, stoji u izvješću

Ukupni su prihodi hrvatskog ogranka udvostručeni na 16,2 milijarde forinti. Pratili su time udvostručene neto prihode od kamata, u iznosu 11,5 milijardi forinti, i više nego udvostručene prihode od naknada i provizija, od 3,2 milijarde forinti. Rezervacije za moguće gubitke po kreditima smanjene su u hrvatskom ogranku u drugom tromjesečju na 156 milijuna forinti, u odnosu na 1,2 milijarde forinti koliko su iznosile u istom lanjskom razdoblju.

OTP Hrvatska je, prema poslovnom izvješću OTP grupe, ukinula 1,2 milijarde forinti ukupno rezerviranih sredstava, budući da su u tom iznosu premašila stvarne troškove. U istom razdoblju lani banka je u toj stavci ukupno za troškove rezervirala 1,7 milijardi forinti, pokazuje izvješće.  

Komentirajte prvi

New Report

Close