Većina zaposlenih u gradskoj upravi ubuduće će imati manje plaće

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2018. u 11:05
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Za svaku kalendarsku godinu imaju najmanje 20 radnih dana godišnjeg odmora, koji se uvećavaju, među ostalim, i sukladno stručnoj spremi.

Zaposlenici splitske gradske uprave dobili su novi kolektivni ugovor koji je objavljen i na službenoj internetskoj stranici s datumom potpisivanja od 12. srpnja, iako su iz Banovine proljetos najavljivali da će ga svi socijalni partneri potvrditi do 1. lipnja.

Kako piše Slobodna Dalmacija, dokument su potpisali poteštat Andro Krstulović Opara u ime poslodavca, Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, te Mladen Kokan, povjerenik sindikalne podružnice "Grad Split".

Time je u povijest otišao sporazum iz 2010. godine, potpisan još u gradonačelničkom mandatu Željka Keruma, koji je povremeno osnaživan dodacima, a posljednji je potpisan u vrijeme kada je prvi čovjek Splita bio Ivo Baldasar.

Činovnici, kao i do sada, imaju 40-satno tjedno radno vrijeme od ponedjeljka do petka, i to s radnim vremenom od 7.30 do 15.30, a sada i do 16 sati, uz stanku od 30 minuta. Za svaku kalendarsku godinu imaju najmanje 20 radnih dana godišnjeg odmora, koji se uvećavaju, među ostalim, i sukladno stručnoj spremi, tako da djelatnici s visokom stručnom spremom imaju još dodatnih pet dana odmora, a oni s nižom ostvaruju pravo na dvodnevni dodatak. Oni u Banovini koji rade u smjenama, te subotom, nedjeljom, blagdanima i neradnim danima mogu dobiti "plus" dva dana godišnjeg.

Iako su pročelnici i do sada ocjenjivali rad zaposlenika, sada je to izričito navedeno u ugovoru u kojem stoji da zaposlenik koji dobije peticu zbog ostvarenih rezultata rada ima pravo na tri dodatna dana godišnjeg odmora. Za četvorku se dobiju dva, a za trojku tek jedan dan.

Plaće u gradskoj upravi, sukladno potpisanom sporazumu, stižu na račune zaposlenika do petog dana u idućem mjesecu, a osnovica za obračun sada iznosi 4050 kuna umjesto dosadašnjih 4728 kuna, a nema ni nekadašnjeg dodatka od 300 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close