‘Većina Vukovaraca želi reviziju popisa stanovništva’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2013. u 08:27
Željko Sabo, gradonacelnik grada Vukovara. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Sabo je rekao kako iščekuje trenutak da se napravi prava revizija popisa stanovništva u Gradu Vukovaru kako bi se točno vidjelo koliko Vukovar ima stanovnika.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, gostujući u sinoćnjoj emisiji "U žarištu" Vinkovačke televizije, izjavio je kako se vrlo dobro zna koje je riješenje, ukoliko se ne želi uvesti dvojezičnost i ćirilični natpisi u Grad Vukovar, a ono je, kako je kazao, izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. "Niti jedna politička opcija nije do sada to predložila. Zna se to kako to ide po zakonu. Tvrdim da to ne bi napravio ni HDZ. Ako može neka napravi, a ne može zbog Europe", ustvrdio je Sabo.

Prema njegovim riječima poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina je dio Poglavlja 23 hrvatskih pregovora s EU. Vukovarski gradonačelnik je dodao da bi zbog Vukovaraca bilo bolje da je tema o dvojezičnosti bila manje zastupljena na – kako je rekao – "mitinzima".

Dotaknuvši se popisa stanovništva i nekih procjena kako u Vukovaru živi više birača nego stanovnika, Sabo je rekao kako iščekuje trenutak da se napravi prava revizija popisa stanovništva u Gradu Vukovaru kako bi se točno vidjelo koliko Vukovar ima stanovnika. "Imam anketu prema kojoj bi 62 posto Vukovara željelo da se napravi revizija popisa stanovništva i kao gradonačelnik sam tu informaciju proslijedio i molio da se prema njoj postupi i policija načini provjere", kazao je Sabo. Rekao je i da se skore izmjene Statuta Grada Vukovara, koje bi trebale biti prihvaćene na idućoj sjednici Gradskoga vijeća, neće niti u jednom dijelu ticati teme dvojezičnosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Goran Bošnjak, koji je također bio gost u emisiji, izrazio je uvjerenje da do primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i uvođenja dvojezičnosti u Grad Vukovar neće doći do lokalnih izbora. "Međutim tu postoje ovlasti ministra uprave koji može svakog trenutka proglasiti primjenu zakona u cjelosti", kazao je Bošnjak založivši se za smirivanje situacije u Vukovaru oko dvojezičnosti i ćiriličnih natpisa kako bi se "na miru i u dogovoru iznašlo zadovoljavajuće riješenje".

Komentirajte prvi

New Report

Close