Većina mladih želi početi vlastiti posao, ali i otići iz Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2012. u 11:41
Ilustracija (PXL)

Visa je u svom istraživanju otkrila kako većina mladih u Hrvatskoj razmišlja o odlasku u zemlje Europske Unije radi studiranja ili u potragu za poslom. Kad su u pitanju hrvatski potencijali nakon ulaska u EU, na prvom su im mjestu turizam i poljoprivreda.

Visa Inc. (NYSE:V), globalna platna kompanija i lider na području elektronskog plaćanja, organizirala je istraživanje promišljanja mladih u Hrvatskoj o Europskoj uniji, prilikama koje prepoznaju u europskoj obitelji te mogućnosti otvaranja vlastitog biznisa u novom okruženju.

Istraživanje provedeno na uzorku od 500 ispitanika, starosti od 18 do 25 godina, u pet hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin) , pokazalo je kako 57%  mladih ispitanika razmišlja o odlasku iz Hrvatske u zemlje EU radi studiranja ili zaposlenja. U isto vrijeme, većina smatra kako je turizam ključna gospodarska grana, sa najvećim potencijalom nakon ulaska Hrvatske u Uniju. No, mladi iz Slavonije i sjeverne Hrvatske dodaju mu i poljoprivredu, a njihovi vršnjaci s jadranske obale i brodogradnju.


Kao osnovni i najpouzdaniji izvor informacija o EU mladi su naveli internet. Pretraživanje na mrežnim stranicama, baš kao i Facebook kao najpopularniji društvenu mrežu, koriste svi ispitanici i to uglavnom na dnevnoj ili tjednoj osnovi.


Za svoje znanje o EU mladi ljudi kažu da je prosječno, no od europske obitelji država, njih skoro dvije trećine očekuje kako će donijeti korist mladim ljudima. Dok su podijeljeni u stavu o tome što će Hrvatskoj donijeti članstvo u Uniji, njih samo 22 posto ima pozitivna očekivanja od ulaska u Eurozonu, jer taj pojam povezuju s nižim životnim standardom.


Većina kao glavne razloge želje za odlaskom u neku od članica EU navode uz studiranje, karijeru, financijski i osobni razvoj. Dok djevojke privlači karijera, mladići su skloniji boljoj zaradi.

Njih 40%, preferira vlastiti posao, rad za poslodavca 35%, a među njima samo 2% angažiralo bi se u neprofitnom sektoru. Svaki četvrti ispitanik ( 25%), ipak bi se zadovoljio poslom u javnom sektoru, vjerujući u siguran posao.


Visa Inc. je prethodno, za 12 mladih lidera – top studenata sa zagrebačkog Sveučilišta, održala jednodnevnu konferenciju, svojevrsnu panel-diskusiju na kojoj su također imali priliku iznijeti svoja promišljanja i očekivanja od hrvatskog članstva u Europskoj uniji i otkriti vlastiti poduzetnički duh.

Mladi lideri optimistično gledaju na ulazak Hrvatske u EU, svjesni su da sam čin pristupanja neće donijeti rješenje gospodarskih problema, ali da će pozitivno utjecati na smanjenje korupcije i birokracije. Po njima, država mora imati dugoročnu strategiju razvoja Hrvatske u EU.

Kao i kod ispitanika u istraživanju organiziranom na uzorku od 500 ispitanika iz pet hrvatskih gradova, i na Forumu mladih lidera se mogla čuti želja većine za odlaskom iz Hrvatske nakon završenih studija, a kao ključni razlog navedena je veća mogućnost zapošljavanja.

Osim toga, članice EU percipiraju kao bolje organizirana društva s manje korupcije i fokusom na kompetenciju i talent. Za Hrvatsku ih veže podrška obitelji i prijatelja, te opušteniji stil života. Idealan, ali ne i realan, bio bi im povratak u Hrvatsku nakon stečenog poslovnog iskustva koje bi najradije stjecali u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, skandinavskim zemljama, ali i jednoj državi koja nije članica EU – Švicarskoj.

Kod europskih tvrtki najviše ih privlače inovativno i kreativno radno okruženje, te širok spektar dodatnog obrazovanja, dok ih u Hrvatskoj brine stabilnost, ali i transparentnost poslovanja. Jasno im je kako je u Hrvatskoj po pitanju korupcije i nepotizma stanje znatno lošije nego u EU, jer to smatraju područjima, koja više od znanja i stručnosti utječu na poslovne odluke.

„Želim se preseliti u inozemstvo jer ovdje ne vlada izazovna i motivirajuća klima, a želim u potpunosti razviti svoje potencijale i napredovati na nekom većem tržištu i u većem sustavu“, rekao je jedan od panelista.

Ono što bi ih zadržalo u Hrvatskoj su prepoznavanje i priznavanje potencijala mladih lidera, bolja ponuda dodatnog obrazovanja, stimuliranje poduzetničkog duha.

Poduzetnika prepoznaju kao ambicioznog čovjeka koji preuzima rizik, visoko obrazovanog i s jasnom vizijom svoje budućnosti te snažnom vjerom u sebe i poslovnu ideju koju zastupa. U Hrvatskoj, kažu, postoje dvije vrste poduzetnika – oni medijski negativno predstavljeni (neobrazovani, u sumnjivim poslovima i s ilegalno stečenim kapitalom) te poduzetnici u pravom smislu riječi, koji odgovaraju jasnoj viziji poduzetništva i s uzorom u poduzetnicima iz EU.

„Projekt „Mladi lideri“ Visa je u Hrvatskoj organizirala po drugi put, kako bi budući mladi lideri napokon dobili priliku javno izreći svoje stavove o Europskoj uniji i viziji Hrvatske unutar Unije, ali i otkriti vlastiti poduzetnički duh. Iako prilično mladi, većina njih dobro zna kojim putem želi krenuti, te se nadamo kako će planove i ostvariti, jer će to imati pozitivne učinke na hrvatsko društvo i gospodarstvo u cjelini. Naime, istraživanje je pokazalo i kakvu pomoć očekuju na putu ostvarenja vlastitih snova unutar Hrvatske“, zaključila je Gorana Perišić Kranjčec, Visa country menadžerica za Hrvatsku.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close