Većina malih hotela još s 3 zvjezdice

Autor: Biserka Ranogajec , 28. veljača 2007. u 06:30

Kada je udruga malih hotelijera počela s radom prije nekoliko godina, imala je 50 članica, a danas ih je 100

Šime Klarić, vlasnik hotela Sv. Mihovil u Trilju, doista se može pohvaliti da je razvio pustolovni turizam jer njegov hotel jedini iz Hrvatske već treću godinu nalazi se u katalogu poznate londonske agencije The adventure company pod nazivom Pustolovine u Dalmaciji. Hotel je smješten uz rijeku Cetinu i njegov Avanturist club nudi niz programa za aktivan odmor: rafting, vožnju kanjonom Cetine, veslanje kajacima i kanuima, planinarenje, paragliding, vožnju brdskim biciklima, ribolov i lov. Osim toga, Trilj je mali srednjodalmatinski grad, doduše, ne na moru, ali ipak s ugodnom mediteranskom klimom pa je posebna atrakcija i vlastita konjušnica Galop sa 20 konja za rekreacijsko jahanje. Strance, ali i domaće goste zanimaju biciklističke ture na kojima se mogu upoznati sa sadržajima kulturnog turizma. Jedna od tura je posjet Grabskoj mlinici, staroj vodenici u kojoj se proizvodi brašno kao i prije 600 godina koliko je stara mlinica. Potom obilaze se autentična seljačka gospodarstva na kojima se proizvode med, vino i pršut, zatim arheološko nalazište Gardun gdje je bio logor 7. rimske legije, muzeji Cetinskog i Triljskog kraja, samostan Gospe Sinjske, Etnografski muzej, a jedan dan je rezerviran za razgledavanje Trogira, Splita te Sinja s upoznavanjem Alke kao viteške igre. Dok je Klarić razvio pustolovni i kulturni turizam koje većina malih hotela nema uopće ili ne na toj razini, slaba mu je ponuda nekih drugih sadržaja. Ove jeseni krenut će u opremanje “autohtonog wellnessa”, a priprema se i za uvođenje inteligentnih soba što je uvriježeni naziv za automatizaciju sustava u hotelu vezanih za korištenje soba za goste. Doduše, dio soba je renoviran i prošle godine je zajedno s fasadom u uređenje objekta utrošio dva milijuna kuna, dok bi nove investicije ovog ljeta iznosile milijun kuna. Popunjenost hotela je 65 posto s orijentacijom na pustolovni turizam i ponudom tjednih odmora i team buildinga.

Hotel Sv. Mihovil, kao i većina malih obiteljskih hotela članica istoimene udruge, ima tri zvjezdice. Najveći broj hotela iz udruge nalazi se u području Splitsko-dalmatinske županije (26), Kvarnera (17) i Istre (14). Na zadarskom području je 10 članica, a na šibenskom i dubrovačkom po pet. Tri su u Zagrebu i 12 u kontinentalnoj Hrvatskoj. Šime Klarić je i predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH), koja je s Institutom za turizam organizirala edukacijski seminar u sklopu Sajma hotel&gastroteh, o primjeni novih tehnologija i razvoju novih proizvoda u turizmu. Mali obiteljski hoteli, nitko više ne poriče, dio su novog vida hrvatskog turizma, a njihovi vlasnici, članice udruge, ljudi s velikim ambicijama. Kada je udruga počela s radom prije nekoliko godina imala je 50 članica, danas ih je stotinjak, a kad Hrvatska uđe u EU bit će ih, obećava Klarić, najmanje pet stotina. Mali hoteli što kvalitetnijeg sadržaja inače su trend u svjetskoj turističkoj ponudi. Boraveći u njima gosti se upoznaju s izvornim, autentičnim lokalnim vrijednostima, a svaki hotel može se pohvaliti ili arhitekturom i prepoznatljivim uređenjem interijera, zatim lokalnom kuhinjom i vinskom kartom tipičnom za određeni kraj, izletničkim turama koje odvode u nepoznate i neistražene krajolike kojih nema nigdje drugdje ili se odlikuje sportskim i rekreaktivnim aktivnostima. Svaki od hotela članica udruge ima neki od sadržaja vrlo dobro razvijen, dok neki treba popunjavati i razvijati. Primjerice, hotel Sv. Mihovil ima restoran Čaporice koji nudi već 4 desetljeća izvorne specijalitete cetinskog kraja, ali mora poraditi na većem izboru predjela u što se uvjerio i Šime Klarić slušajući predavanje o gastronomiji i enologiji. Nadalje, nedostaje mu wellness, i to vlastiti hrvatski, kao dodatna ponuda, o čemu je na seminaru govorila Jasna Kralj, direktorica tvrtke LMG d.o.o. Stoga će Klarić u hotelu sagraditi mali bazen, salon za masažu i saunu. “Autohtoni wellness” inače je nova kategorija koja se bazira na lokalnoj arhitekturi. Sv. Mihovil drugim riječima mora imati wellness u kojem će se osjećati mediteransko okruženje.

Hoteli sa 4 zvjezdice

Najviše hotela sa tri zvjezdice ima Splitsko-dalmatinska županija gdje ih od ukupno 26 ima četiri zvjezdice i jedan dvije. Najuređeniji su s obzirom na zvjezdice hoteli na Kvarneru jer ih od ukupno 17 članica osam ima četiri zvjezdice. U Istri ih osam ima tri zvjezdice, a 4 su sa četiri. Na zadarskom području od desetak hotela samo je jedan sa 4 zvjezdice, kao i na dubrovačkom.




Komentirajte prvi

New Report

Close