Većina KBC-a opet probija proračun

Samo Klaićeva u okvirima: u osam mjeseci potrošila manje od dvije trećine godišnjeg plana/ M. Lukunić/PIXSELL Samo Klaićeva u okvirima: u osam mjeseci potrošila manje od dvije trećine godišnjeg plana/ M. Lukunić/PIXSELL

KBC Zagreb u 8 mjeseci potrošio 93% godišnjeg budžeta, Dubrava i Rijeka na 84%.

To što su proračunski rashodi u prvih osam mjeseci bili manji nego lani za gotovo 7 milijardi kuna ponajprije je posljedica izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a što je taj manevar u cjelini donio, Vlada je prepustila nagađanjima.

Ako je suditi prema rashodima desetak kliničkih bolnica i centara koji su ostali pod kapom Ministarstva zdravlja, čini se da su izvorno planirane brojke opet ispale nerealne. Samo se Klinika za dječje bolesti Zagreb ('Klaićeva') uspjela zadržati u okvirima planirane dinamike: u osam mjeseci potrošila je 80,4 milijuna, što je manje od dvije trećine (64,7%) godišnjega plana. KBC Zagreb je u osam mjeseci potrošio 968 milijuna ili čak 93% izvornog plana.

KBC Rijeka je s 508 milijuna rashoda u prve dvije trećine godine potrošio oko 85% godišnjeg plana, a i KBC Sestre milosrdnice (s 511 mil.) te KB Dubrava (s 296 mil.) realizirali su više od četiri petine budžeta za 2015. Dinamika rashoda osječkog i splitskog KBC-a također je brža od planirane, četiri mjeseca prije kraja godine potrošili su oko tri četvrtine budžeta.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku Vladi otprije spočitava nepreglednost i neusporedivost fiskalne statistike, a prilikom rebalansa apostrofiralo je povećanje rashoda za zdravstvo 4,5 posto. To, kažu, nije u skladu s obećanjima da će se izdvajanjem HZZO-a iz Državne riznice uvesti red u rashode za zdravstvo, a podsjetili su i da je Ministarstvo trebalo osigurati smanjenje rashoda HZZO-a za 100 mil. kn. 

Komentari (4)
 • mvalenc82
  mvalenc82 16:40 12.10.2015.

  HZZO ranije nije bio u stanju pokrivati znatno manje troškove, a bolnice u zadnjih godinu dana imaju znatno veći, dijelom stvarni, a dijelom samo bolje prikazani učinak. Za razliku od ranijih fiksnih proračuna sada se, navodno, bolnicama sve plaća,a posljedica toga je namjeran ili nenamjeran “overtreatment” (liječi se i operira i onda kada to nije zaista neophodno). K tome treba još pribrojiti učinak negativne selekcije liječnika u bolnicama tijekom više desetljeća na kvalitetu i troškove liječenja.

 • Frankie
  Frankie 13:24 12.10.2015.

  Hrvatska raste. Rastu proracuni,rastu dugovi.Hvala ovoj Vladi na ovim rastovima.

 • Moller
  Moller 10:07 12.10.2015.

  bolesni političari, stvaraju bolesnu državu i narod.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!