Većina Hrvata razgovara mobitelom tijekom vožnje

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2013. u 16:23
Ilustracija

Od ukupno 1.211 sudionika istraživanja njih čak 93 posto procijenilo se osobno kao dobre vozače.

HAK je na uzorku od 1.211 sudionika od 9. do 27. ožujka proveo istraživanje kojem je cilj bio utvrditi navike vozača, provjeriti vode li računa o sigurnosti prije i tijekom vožnje te jesu li svjesni da svojim ponašanjem tijekom vožnje mogu povećati svoju i tuđu sigurnost u prometu.

Od ukupno 1.211 sudionika istraživanja njih čak 93 posto procijenilo se osobno kao dobre vozače. Od onih koji procjenjuju sebe dobrim vozačem, njih čak 62 posto je imalo prometnu nesreću, a od onih koji se procjenjuju lošim vozačima, njih 50 posto je imalo prometnu nesreću.

U istraživanju je izdvojeno sedam rizičnih radnji (konzumiranje hrane, konzumiranje pića, pušenje, umor…), koja ometaju pažnju vozača i mogu imati ozbiljne posljedice, a neka od njih su i visokorizična i zakonski zabranjena, kao npr. vožnja pod utjecajem alkohola, razgovaranje mobitelom te slanje sms-ova, surfanje itd. Pokazalo se kako 71 posto vozača vozi umorno, čak 73 posto vozača tijekom vožnje pije no pritom ne se ne misli na alkoholna pića, 63 posto ih konzumira hranu, 23 posto ih puši. 21 posto sudionika odgovorilo je kako ponekad vozi pod utjecajem alkohola, a njih 79 posto to ne čini nikad.

Čak 81 posto sudionika je odgovorilo kako tijekom vožnje razgovara mobitelom (25 posto ih to čini uvijek ili često), a posebno je zabrinjavajuće što čak 36 posto sudionika dok vozi automobil šalje sms-ove, emailove, surfa ili lajka. Čak 7 posto ih to čini uvijek ili često dok vozi. Samo 5,6 posto sudionika istraživanja odgovorilo je da u vožnji ne obavlja niti jednu od tih sedam rizičnih radnji. Većina sudionika ipak obavlja tri do šest tih radnji tijekom vožnje (čak 63,7 posto), pokazuje istraživanje.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close