Veće školarine na Ekonomiji i Politologiji

Autor: Ksenija Puškarić , 01. ožujak 2009. u 22:00

Povećanje školarine je nužnost kojom se osigurava da Ekonomija nastavi nesmetano funkcionirati, a svaki student koji tijekom studija ostvari prosjek 4,00 bit će oslobođen plaćanja školarina do kraja studija

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu smanjio je upisne kvote za sljedeću akademsku godinu za 30 posto. To znači da će jedan od najpopularnijih fakulteta u državi ove godine upisati ukupno 727 studenata manje u odnosu na prošlu akademsku godinu. Iako bi to budućim studentima trebalo omogućiti kvalitetnije studiranje potpuno usklađeno s načelima Bolonjskog procesa, među maturantima je zavladala prava panika.

Studiji na engleskom
No nit vodilja Vijeća Ekonomskog fakulteta jest da će se na ovaj način budućim studentima osigurati kvalitetnije obrazovanje. Umjesto dosadašnjih 2467 studenata u sljedećoj će akademskoj godini Ekonomski fakultet upisati njih 1740. Od toga 1410 studenata moći će upisati sveučilišni preddiplomski studij ekonomije i poslovne ekonomije u Zagrebu, Bjelovaru i Koprivnici, drugih 230 stručni studij, dok će 100 studenata studirati poslovnu ekonomiju na engleskom jeziku. Fakultetsko vijeće donijelo je ujedno i odluku kojom se povećavaju iznosi školarina za studente koji sami plaćaju studij, sa dosadašnjih 6500 kuna, od sljedeće će akademske godine školarine porasti na 7500 kuna. Podsjetimo, taj je fakultet i prošle godine povećao iznos školarina za 1000 kuna. “Smanjenje upisnih kvota nešto je što smo dugo planirali, a sada konačno i realizirali. Na ovaj način studentima našeg fakulteta omogućujemo kvalitetnije studiranje što je uz inzistiranje na izvrsnosti naš dugoročni cilj. Posebno nam je drago što će nam ove promjene omogućiti povećanje broja studenata koji studiraju na engleskom jeziku što predstavlja velik korak unaprijed glede međunarodne certifikacije fakulteta. Povećanje školarine pritom je nužnost kojom se osigurava da Ekonomija nastavi nesmetano funkcionirati”, izjavio je dekan Ekonomskog Fakulteta Darko Tipurić. Kao dodatan zalog za postizanje studentske izvrsnosti svaki student sveučilišnog preddiplomskog studija koji tijekom studija ostvari prosjek 4,00 bit će oslobođen plaćanja školarina do kraja studija.

Godina 6000 kuna
Kako je Pravni fakultet prošle godine smanjio kvotu, ona se ove godine neće dirati, obećao je dekan Josip Kregar. Sljedeće akademske godine na pravo će se jednako kao i lani moći upisati 800 studenata. Bez obzira na okolnosti, na Pravu se zasad neće dirati ni školarina jer, kako istaknuo Kregar, u sadašnjoj ekonomskoj situaciji to bi bilo neprimjereno. Godina na Pravu i dalje će stajati 7800 kuna, ali taj će iznos studenti koje ne budu studirali uz potporu resornog ministarstva plaćati linearno. Iako u sljedećoj akademskoj godini neće mijenjati broj mjesta za upis na Fakultet političkih znanosti, i tamo se razmišlja o povećanju školarina. One bi tako umjesto dosadašnjih 5500 kuna mogle stajati 6000 kuna. O povećanju upisne kvote razmišljaju na Medicinskom fakultetu i to ponajviše zbog kroničnog nedostatka liječnika. O promjenama u politici školarina taj fakultet još nije donio odluku, a zbog specifičnosti struke čelnici fakulteta ipak računaju na izdašniju potporu države. Kako nam je rekao dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković upisne kvote jednako kao i školarine ne bi se trebale mijenjati.

Ukratko

Porast plaćanja studija
Najave o povećanju školarina posebno su zabrinjavajuće s obzirom na nedavno istraživanje Instituta za razvoj obrazovanja. Prema Institutu između 1991. i 2004. broj studenata koji sami financiraju svoj studij porastao je za 814 posto u odnosu na 1991. godinu

Komentirajte prvi

New Report

Close