Veća sigurnost transplantacija

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2013. u 22:00
Projekt je usmjeren prema unapređenju sigurnosti pacijenata/PIXSELL

Europska unija s milijun eura financira projekt unapređenja aktivnosti vezanih sa zakonskom regulativom donacija i transplantacija krvi, tkiva i stanica.

U Ministarstvu zdravlja u utorak je otvoren twinning projekt "Jačanje institucionalnog kapaciteta za krv, tkiva i stanice" koji se financira novcem Europske unije u sklopu IPA programa za Hrvatsku.

Projekt će trajati 15 mjeseci, vrijedan je milijun eura, a partneri su Španjolska i Italija.Projekt je usmjeren na unapređenju aktivnosti povezanih s donacijom i transplantacijom krvi, tkiva i stanica ljudskog porijekla, kako bi se unaprijedila sigurnost primatelja. Cilj je usporediti i revidirati postojeće zakonodavstvo u tom području i u potpunosti ga uskladiti s europskim.Projekt obuhvaća izradu dokumentacije za poboljšanje standarda u postupcima dobivanja, skladištenja i transplantacije tkiva i stanica te reviziju postojećeg zakonodavstva.

Očekuje se da pridonese poboljšanju kvalitete u sustavu davanja i distribucije krvi, kao i da će poboljšati  sigurnost i detekciju popratnih pojava i reakcija do kojih može doći u postupcima darivanja, pripreme i transfuzije krvi.Programiranje projekta trajalo je tri godine jer je priprema natječajne dokumentacije bila izuzetno zahtjevn, a u međuvremenu je u Ministarstvu zdravlja ustrojena i posebna služba za EU fondove.

Komentirajte prvi

New Report

Close