‘Vatrogasni traktor razvit ćemo bez pomoći države pa s njim na Mediteran’

Autor: Bernard Ivezić , 09. kolovoz 2012. u 22:00

Trećina prihoda dolazi im od izvoza i žele to povećati, ali stimulacije za izvoz nisu osjetili, a jesu protekcionizam na izvoznim tržištima

Nakon što je država dala do znanja da neće sa 400.000 kuna poduprijeti izradu prototipa prvog vatrogasnog traktora na svijetu i to unatoč tome što je prema podacima Jadranskog osiguranja u prosjeku godišnje pohara oko osam tisuća požara koji naprave štetu do pola milijarde kuna, bjelovarski proizvođač traktora Hittner najavio je da će vlastitim sredstvima krenuti u razvoj svog novog izvoznog aduta. Stjepan Hittner, vlasnik tvrtke kaže da sad zna na čemu je, ali odustati neće. “O ovom projektu razmišljamo već nekoliko godina i prijavom na Bicrov PoC smo izgubili puno vremena, jer smo se nadali da možemo podijeliti troškove razvoja. No, vjerujem da s novim proizvodom možemo imati bolje prodajne rezultate, posebno na Mediteranu. i zato moramo biti spremni da ga plasiramo na tržište već na proljeće”, kaže Hittner.

Isplative inovacije
Dodaje da su se već obratili Šumarskom fakultetu, Hrvatskim šumama i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, koji su potencijalni partneri na projektu, ali da oni nemaju sredstva za takav projekt. Umjesto toga, zadovoljit će se stručnom i savjetodavnom pomoći. Primili su i tri pisma namjere od potencijalnih kupaca: Hrvatskih šuma, JP-a Šume Tuzlanskog kantona iz BiH i slovenskog Snežnik iz Kranjske Reke. Iz bjelovarske tvornice godišnje izađe stotinjak traktora od čega sedamdesetak poljoprivrednih i tridesetak šumskih. Izvoze ih u Austriju, Njemačku, Švicarsku, Sloveniju, Srbiju i druge zemlje u regiji. Profitabilnost pak čuvaju inovacijama. Svaki šumski traktor, koji je Hittner razvio upravo zahvaljujući sredstvima Bicra, i koji je kvalitetom u nekoliko godina zauzeo 90 posto hrvatskog tržišta, vrijedi kao deset poljopriverdnih traktora. Vatrogasni traktor novi je korak u tom smjeru. Hittner, koji zapošljava 82 radnika, lani je imao prihod od 34,6 milijuna kuna i neto dobit od 3,5 milijuna kuna. Pojašnjava da će za daljni razvoj koristiti vlastita sredstva.“Naša je politika da se u krizi što manje zadužujemo, a krediti HABOR-a, koliko god poticajni bili, nama nisu odgovarali jer oni ne financiraju razvoj već samo atestiran prototip koji mi tek trebamo napraviti. Ni ostali njihovi programi ne financiraju istraživačko-razvojne aktivnosti”, pojašnjava Hittner.Dodaje da su odustali i od EU fondova, jer bi u tom slučaju morali zbog administracije razvoj novog proizvoda odgoditi za dvije godine. “Bicrov PoC je bio dobra prilika za poduzetnike poput nas, ali očito je da država tek mora shvatiti da razvoja u poduzetništvu nema bez njene potpore. U krizi je umjetnost preživjeti i gotovo je nemoguća misija izdvajati sredstva za financiranje razvojnih i istraživačkih projekata”, kaže Hittner.

Izvozne barijere
Naglašava da trećinu prihoda ostvaruju od izvoza i da žele povećati taj udio, ali samo nailaze na probleme. Pojašnjava da stimulacije za izvoz nisu osjetili, ali jesu protekcionizam na svim izvoznim tržištima.“Sve zemlje u koje izvozimo traktore traže ateste, koje sami moramo platiti a koji po jednom modelu stoje oko 150.000 kuna, sve osim Hrvatske, gdje toga nema”, zaključuje Hittner.

Nelojalna konkurencija

Poduzetnici ne mogu parirati Ruđeru
Mogu vaši inženjeri biti pametni koliko god hoćete, ali u istraživanjima i razvoju poduzetnici ne mogu parirati Institutu Ruđer Bošković, žali se vlasnik tvrtke Hittner dok pojašnjava zašto je ogorčen 88. mjestom na Bicrovom PoC natječaju. Navodi da je Bicrov PoC bio namijenjen fizičkim osobama i poduzećima, a na popisu projekata su na kraju kotirali fakulteti i znanstvene institucije. “Ne sumnjam u kvalitetu njihovih projekata, ali ne bi smjeli konkurirati poduzetničkim projektima”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close