Varteks odabran da izrađuje sakoe, hlače i suknje za Linićevo ministarstvo

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2012. u 17:38
Slavko Linić, Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Grupa hrvatskih tekstilaca – “urednih obveznika poreza i doprinosa u RH” – kako su naglasili, poslala je otvoreno pismo Liniću.

Grupa hrvatskih tekstilaca – "urednih obveznika poreza i doprinosa u RH" – kako su naglasili, poslala je otvoreno pismo ministru financija Slavku Liniću.

Njihovo pismo preosimo u cijelosti i bez izmjena.

Poštovani gospodine ministre,

dopustite nam ovim putem izraziti podršku Vašem radu, posebice u segmentu uvođenja porezne discipline. Naime, vjerojatno Vam je poznato kako su dosad poduzetnici koji su uredno podmirivali svoje porezne obveze bili u nepovoljnom položaju u odnosu na neuredne porezne platiše, koji su svoje poslovanje organizirali na način da im je plaćanje poreza i doprinosa državi bilo na zadnjem mjestu, odnosno njihov izbor, a ne obveza.

Uvidom u registar objava sklopljenih ugovora o javnoj nabavi, uočili smo da je u postupku javne nabave (evidencijski broj nabave 32-12-MV-38 od 30. studenoga 2012.) zimske odore – sako, hlače i suknje, za potrebe Ministarstva kojeg Vi vodite, odabran ponuditelj tvrtka Varteks trgovina d.o.o. Inače, tvrtka Varteks trgovina d.o.o. osnovana je od strane tvrtke Varteks d.d., upravo kako bi nastavili poslovati, obzirom je sam Varteks d.d. u velikim financijskim problemima. Tvrtka Varteks trgovina d.o.o. sada se pak zove Varteks Pro d.o.o. te se nedvojbeno radi o povezanim društvima.

Stoga se nama poduzetnicima – tekstilcima koji uredno podmirujemo porezne obveze u najmanju ruku čini nelogično i apsurdno, te krajnje nepravedno ali i protivno svim načelima za koje se Vi osobno javno zalažete, da tvrtka Varteks d.d. koja ima porezni dug u visini 118.482.106,41 kn, putem tvrtke – kćeri čiji je 100% vlasnik, na ovakav način uopće konkurira za posao prema državi. Ne samo da konkurira, već na kraju svega na ovakav način 'javne nabave' i dobije Ugovor upravo za Ministarstvo financija kojemu duguje gotovo 120 milijuna kuna.

Moramo istaknuti kako se ovakvim postupcima onemogućava ostalim poduzetnicima, koji nemaju nikakvih dugovanja prema Ministarstvu financija i prema državi općenito, da budu u ravnopravnom položaju u odnosu na porezne neplatiše i njihova povezana društva, jer isti, kad naprave ogromna porezna dugovanja, jednostavno otvore novu tvrtku i nastave dalje konkurirati na tržištu prema javnom sektoru i dobivati poslove od države na ovakav način.

Gospodine ministre Linić, duboko vjerujemo da ovo gore navedeno nije napravljeno uz Vaše znanje i odobrenje, te kako ćete poduzeti sve što je u Vašoj nadležnosti da se tvrtke porezni dužnici onemoguće u osnivanjima desetaka povezanih društava i potom konkuriranja za državne poslove te tako nastavljati izigravati Republiku Hrvatsku, ali i Vaša načela glede porezne discipline.

Obzirom da evo danas imamo prilike vidjeti kako je Varteks u štrajku, ljubazno Vas molimo da izvijestite tekstilce i hrvatsku javnost o poduzetim radnjama kako se ovakva izigravanja poreznog sustava ne bi ponavljala, te kako bi poduzetnici koji podmiruju porezne obveze bili, ako već ne u prednosti, onda makar u ravnopravnom položaju u odnosu na porezne dužnike. Naravno i hoće li se hrvatski carinici smrzavati ove zime u neprikladnim, zastarjelim i staromodnim odorama kojima ih godinama opskrbljuje sada već propali Varteks.

>>> Pročitajte apel Varteksovog predsjednika Uprave

>>> Oko tisuću radnika Varteksa u štrajku, traže plaće
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kažu znalci da na tržištu dionica postoje tri tipa ulagača:

Oni koji ne znaju ništa – oko 10 posto
Oni koji znaju malo – oko 10 posto
Oni koji ne razumiju da ne znaju ništa – oko 80 posto.

[emo_naivan][emo_naivan]

[emo_palacg]

New Report

Close