“Vargine revolucionarne metode neće riješiti dugove javnog zdravstva”

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2015. u 11:09
Ante Čorušić. Foto: Jurica Galoic/PIXSEL

HDZ ima svoj nacionalni plan razvoja strateške bolničke mreže, kao i plan razvoja takozvanih malih bolnica.

Pod krinkom potrebe usklađivanja zakona s Direktivom EU koja se odnosi na zaštitu zdravlja radnika na radu, pokušava se provesti niz izmjena koje su nedorečene i ne stvaraju realnu podlogu za rješavanje problema dostupnosti i učinkovitosti sustava javnog zdravstva u Hrvatskoj, izjavio je u razgovoru za Hinu predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić, u kojem ocjenjuje najnovije poteze Ministarstva zdravlja, predložene izmjene zdravstvenih zakona i masterplan bolnica, te najavljuje HDZ-ov program zdravstvene politike.

Čorušić ističe da je potrebna šira stručna rasprava jer javnost treba upoznati s time kako će izgledati model primarne zdravstvene zaštite.

"Dom zdravlja pojavljuje se kao svojevrsni koordinator djelatnosti koje u isto vrijeme, po predloženim zakonskim rješenjima ministra Siniše Varge, više ne bi bile u ingerenciji doma zdravlja, primjerice obiteljska medicina, ginekologija, pedijatrija i dentalna medicina. To otvara niz pitanja oko provedbe zdravstvene skrbi. Primjerice, tko će odobriti oko 120 specijalizacija iz tih djelatnosti koje su do sada odobravali i plaćali domovi zdravlja. Osim toga, apsurdno je da Vlada po hitnom postupku usvaja predložene izmjene zakona koje su u suprotnosti s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012.-2020., koju je donijela ta ista Vlada i usvojila aktualna saborska većina. U poglavlju 6.2. primjerice stoji, citiram: "Uvođenjem koncesije u primarnu zdravstvenu zaštitu oslabljen je kontinuitet i sveobuhvatnost zdravstvene zaštite koja je ranije bila bitna značajka domova zdravlja", kaže Čorušić.

Također smatra da HZZO mora ostati državni osiguravatelj temeljnog paketa zdravstvenih usluga.

"Vrlo je neodgovorno igrati se s tim namjenskim novcem kroz Vargine aranžmane, kao što je najava osnivanja poslovnih subjekata u okviru HZZO-a, kojima je cilj ostvarivanje dobiti. S poslovnog aspekta to je vrlo rizičan projekt, jer se može dogoditi da kroz rizična ulaganja HZZO izgubi dio novca koji građani uplaćuju kako bi imali osiguranu zdravstvenu zaštitu. U slučaju gubitka tog novca, tko će nadoknaditi štetu? Prema Varginim prijedlozima, ministar zdravlja jednostavno nema nikakve ovlasti za upravljanje sustavom za koji je odgovoran", upozorava Čorušić, koji ne vjeruje da će Vargine revolucionarne metode uvođenja novog modela plaćanja ustanovama prema izvršenju  riješiti problem dugova javnog zdravstva, naročito u bolničkoj skrbi.

U potpunosti smo za model da novac ide za pacijentom – bolnice koje rade više imat će više pacijenata, pa će tako i više zaraditi, unatoč tome što im ministar limite određuje uglavnom proizvoljno. Štednja u sustavu javnog zdravstva moguća je samo promjenom politika u sustavu temeljnog, dopunskog i dodatnog osiguranja, ističe Čorušić. HDZ je podržao masterplan bolnica, no Čorušić kaže da imaju bolje rješenje, posve razrađen nacionalni plan razvoja strateške bolničke mreže, kao i plan razvoja tzv. malih bolnica koje će specijalizirati, uz korištenje modela "mobilnog liječnika", koji će osim s matičnom institucijom moći sklopiti ugovor s još najviše dvije bolnice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close