Varga: Nakon nalaza radne inspekcije odluka o plaćama u KBC-u Split

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2014. u 11:45
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Ministar očekuje da će izvještaj dobiti vrlo skoro.

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je danas da će nakon što dobije izvješće radne inspekcije Ministarstva rada i mirovinskog sustava donijeti odluku o plaćama liječnika splitskog KBC-a koji, nezadovoljni obračunom plaća za vrijeme godišnjeg odmora, najavljuju podizanje tužbi.

"Upoznat sam sa činjenicom da postoji diskrepancija u načinu isplate i obračunu plaća za ljetne mjesece, odnosno za godišnje odmore, u KBC-u Split i čekam izvještaj od radne inspekcije Ministarstva rada i mirovinskog sustava da točno vidim o čemu se radi. Nastojat ćemo da to ne ide sudskim putem nego da se ono što je pošteno odrađeno – pošteno i plati", rekao je Varga novinarima u Banskim dvorima.

Ministar očekuje da će izvještaj dobiti vrlo skoro. "Ovih dana čekujem da mi se izvještaj dostavi. Vjerujem da je ta radna inspekcija već odrađena, samo izvještaj još nije došao do mene", rekao je.

Budući da je KBC Split bolnica u sanaciji, Varga ima ovlasti nad njegovom upravom te će, najavio je, kontaktirati sanacijsko vijeće i sanacijsku upravu bolnice da se isplate zaostale plaće.

Sindikalni povjerenik u splitskom KBC-u Božo Bota rekao je Hini da mu je plaća zbog godišnjeg odmora umanjena za čak 4000 kuna jer se obračunavala po cijeni satnice, a ne po prosjeku za zadnja tri mjeseca.

Pri izračunu plaće nisu poštivani Kolektivni ugovor i Zakon o radu, tvrdi Bota te najavljuje podizanje tužbe ako se to pitanje ne riješi do sutra u 14 sati. Splitski KBC nije iznimka, slična je situacija i u drugim bolnicama, kaže Bota.

Komentirajte prvi

New Report

Close