Varga danas dogovara izdvajanje HZZO-a iz državne riznice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. lipanj 2014. u 13:27
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Varga očekuje “teške razgovore u Ministarstvu financija” s obzirom da bi se trebali dogovoriti i modeli financiranja obvezne zdravstvene zaštite za nezaposlene.

Ministar zdravlja Siniša Varga danas će se sastati s predstavnicima Ministarstva financija kako bi dogovorili izdvajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice, planirano za rujan ili listopad ove godine.

Na sastanku zakazanom za 13 sati trebalo bi dogovoriti "adresirani dotok novca" u zdravstveni sustav, s obzirom da po sadašnjem modelu zdravstvo godišnje ne dobiva gotovo 3 milijarde kuna koji su mu namijenjeni na temelju izdvajanja iz bruto plaća zaposlenika i trošarina na duhanske proizvode, rekao je Varga gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Izaberi zdravlje".

Varga očekuje "teške razgovore u Ministarstvu financija" s obzirom da bi se trebali dogovoriti i modeli financiranja obvezne zdravstvene zaštite za nezaposlene. Riječ je oko 2,5 milijardi kuna, o čemu je voljan pregovarati s ministrom financija Borisom Lalovcem.

"Želimo da se to financira iz općeg poreza pa će država još biti dužna dati između 2 i 2,5 milijarde kuna u zdravstveni sustav. Zato danas očekujem teške razgovore", rekao je Varga.

Izdvajanje HZZO-a iz državne riznice nazvao je teškom strukturnom reformom, no time će se omogućiti da "novac ubuduće prati pacijenta" i točno će se znati za što će biti utrošen, što dosad nije bio slučaj.

Zdravstveni sektor bi od 15-posto izdvajanja iz plaća građana i trošarina na duhan raspolagao godišnje s oko 19,5 milijardi kuna.

Transfer sa sadašnjeg avansnog na plaćanje po izvršenju imao bi prijelazno razdoblje od otprilike godinu dana. No, već prvih mjeseci pacijenti će osjetiti da se skraćuju liste čekanja i da se poboljšava kvaliteta usluge, uvjeren je ministar.

Najavio je čak 15 mjera usmjerenih na smanjivanje lista čekanja, među kojima ističe bolju organizaciju rada, uvođenje e-uputnica i korištenje kapaciteta tamo gdje se najbrže može doći na red.

Komentirajte prvi

New Report

Close