Varaždinski sud zaprimio odluku Vrhovnog suda: Naloženo Mustačevo izručenje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 14:24
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Varaždinski Županijski sud zaprimo je danas odluku Vrhovnog suda kojom su odbačene žalbe bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača.

Varaždinski Županijski sud zaprimo je danas odluku Vrhovnog suda kojom su odbačene žalbe bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača te tužiteljstva na rješenje varaždinskog suda o izručenju Mustača Njemačkoj zbog optužbi za pomaganje i poticanje na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Kako je odlukom Vrhovnog suda pravomoćnom postala odluka o izručenju Mustača, varaždinski je sud danas objavio kako je MUP-u, odnosno njegovoj službi za međunarodnu policijsku suradnju S.I.Re.N.E., naložena predaja Mustača Njemačkoj.

U priopćenju stoji i da nadležna tijela hrvatskog MUP-a i SR Njemačke moraju dogovoriti način, vrijeme i mjesto predaje te da je rok za to deset dana od pravomoćnosti rješenja, odnosno od 15. travnja.

U međuvremenu, Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat potvrdila je Hini da je danas oko podneva faksom uputila Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu prijedlog za određivanje privremene mjere radi obustave, odnosno odgode predaje Mustača po europskom uhidbenom nalogu.

Smatra da se kod odluke varaždinskog suda o izručenju radi o teškim povredama europske konvencije, zbog čega očekuje vrlo brzu odluku Europskog suda, ali i napomenula da bez obzira na takve pravne akcije obrane, hrvatska i njemačka policija mogu postupati po pravomoćnoj odluci, odnosno Mustačevu izručenju.

Naglasila je kako nema informacije kada bi se izručenje moglo dogoditi, ali da se ono može dogoditi bilo kada u zakonskom roku od deset dana, sukladno čemu očekuje odgovor Europskog suda u roku dan ili dva. Po njenom iskustvu, rekla je, Europski sud je brz u reakciji kada je u pitanju donošenje privremenih mjera.

Najavila je da će Mustač prihvatiti sve odluke domaćih pravosudnih tijela, ma kakve one bile. "Ukoliko ne dođe do odgode Europskog suda naravno da će se povinovati odlukama naših sudova", kazala je Horvat.

Županijski sud u Varaždinu je prije dvadesetak dana donio odluku o izručenju Mustača Njemačkoj, nakon što je prvotna odluka suda u Velikoj Gorici bila da ga se zbog zastare ne može izručiti. Na takvu se odluku žalila udovica Stjepana Đurekovića, Gizela, čiju je žalbu usvojio Vrhovni sud. No, zbog manjka sudaca na Županijskom sudu u Velikoj Gorici i na njihovo traženje, slučaj je preseljen na Županijski sud u Varaždinu.

Izvanraspravno vijeće varaždinskog suda donijelo je odluku o izručenju Mustača, koju je temeljilo na činjenici da se nesumnjivo radi o djelu iz kataloga kaznenih djela iz članaka 10. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, za koja se ne provjerava dvostruka kažnjivost. Vijeće je zauzelo pravno shvaćanje da pojam dvostruke kažnjivosti u sebi obuhvaća i zastaru. Samim time zastara kaznenog progona nije razmatrana i po stavu Vijeća ne predstavlja razlog za odbijanje predaje Mustača Njemačkoj, isticali su u varaždinskom sudu.

Na takvu odluku žalilo se i Državno odvjetništvo u Varaždinu, koje je smatralo da se trebala uzeti u obzir činjenica da je došlo do zastare. Žalila se i odvjetnica Zdravka Mustača jer smatra da je došlo do povreda odredbi kaznenog postupka, povreda kaznenog zakona kao i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Obje žalbe Vrhovni sud je odbacio.

Komentirajte prvi

New Report

Close