‘Varaždin manje daje i mnogo više dobiva od Koprivnice’

Autor: Agencija VLM , 14. ožujak 2013. u 10:05
Ilustracija (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Projekt ‘sveučilište’ koprivničke je porezne obveznike dosad stajao oko 60 milijuna kuna, dok Varaždin iz proračuna nije uložio niti lipe

Gradovi Varaždin i Koprivnica postat će jednakopravni partneri u Medijskome sveučilištu sa sjedištem u Koprivnici – proizlazi iz dokumenata o integraciji Medijskoga sveučilišta i Veleučilišta u Varaždinu, o kojima će u ponedjeljak odlučivati koprivnički vijećnici.

'Formalno, Veleučilište u Varaždinu, koje ima oko 3000 studenata i 50 zaposlenika, pripojit će se Medijskome sveučilištu, koje pohađa oko 200 studenata i zapošljava tek nekolicinu djelatnika. Do integracije će doći prilično kompliciranom operacijom u koju je uključeno pet strana – gradovi Koprivnica i Varaždin, Medijsko sveučilište i Veleučilište u Varaždinu te tvrtka VELV, koju je osnovalo Veleučilište i putem koje je dosad držalo 25-postotni udjel u tvrtki Media uni, koja, pak, ima osnivačka prava nad Medijskim sveučilištem, a većinski, 75-postotni vlasnik joj je Grad Koprivnica. Ključni dokument o kojemu će vijećnici raspravljati jest sporazum između pet spomenutih strana, kojime se uređuju njihove obveze.

Pojednostavljeno, Koprivnica će se u korist Varaždina odreći 25-postotnog udjela u poduzeću Media uni, vrijednog oko milijun kuna, kako bi oba grada u 50-postotnom omjeru bili vlasnici tog poduzeća, odnosno Medijskog sveučilišta. S druge strane, "ulog" Varaždinaca jest etablirano veleučilište, koje postaje odjelom Medijskoga sveučilišta.

Grad Koprivnica dosad je uložio oko tri milijuna kuna u kupnju privremene sveučilišne dopusnice, s oko pet milijuna kuna sada financira Medijsko sveučilište, a obvezao se uložiti 18 milijuna kuna u uređenje zgrada na području bivše vojarne za potrebe Sveučilišta. Ako se ulaganjima dodaju i 32 milijuna kuna, koliko je stajala gradnja palače pravde – a to je bilo preduvjetom za dobivanje vojarne – ispada da je Koprivnica u projekt sveučilišta uložila oko 60 milijuna kuna.

Grad Varaždin, pak, u taj projekt iz proračuna nije uložio ni lipe. Sporazumom je definirano tek kako će Veleučilište u Varaždinu osigurati deset milijuna kuna za uređenje nastavnih zgrada u Varaždinu. Moglo bi se, dakle, reći da je svoj udjel u Medijskome sveučilištu (koje bi se uskoro trebalo preimenovati u Sveučilište Sjever) Grad Koprvnica skupo platio novcem poreznih obveznika, dok je Grad Varaždin "uložio" svoje Veleučilište kao nematerijalni kapital. Kako će se integrirana ustanova ubuduće financirati, u integracijskim se dokumentima ne spominje, no logika nalaže da će troškove u ravnomjernim omjerima pokrivati suvlasnici, dakle Varaždin i Koprivnica.

Prije no što se pripoji Medijskome sveučilištu, Veleučilište u Varaždinu vratit će u gradske ruke dvije zgrade koje mu je Grad Varaždin darovao potkraj prošle godine. Taj detalj sugerira kako do integracije visokih učilišta dolazi u popriličnoj žurbi – da se za to znalo u prosincu, zašto bi Grad išao darovati zgrade Veleučiištu? Nakon svega, ostaje otvoreno ključno pitanje: Što će se dogoditi u slučaju da Medijsko sveučilište u lipnju iduće godine ne dobije trajnu dopusnicu za svoje studijske programe?

Komentirajte prvi

New Report

Close