Varanje kupaca skupo će se plaćati, Zakon priprema i Hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2019. u 08:23
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Oni koji su varali potrošače, učestalije će se kontrolirati.

Bolesne poljske krave posljednja je u nizu afera koja je potresla Europu. Njhovo meso, iako su bile onemoćale i bolesne, ipak je stiglo na tanjure potrošača. Sjećaju se mnogi goveđih lazanja koje su sadržavale i konjsko meso, ili mlijeka u prahu s melaminom. Europa tomu želi stati na kraj, piše N1.

"Sada smo imali situaciju da je kazna relativno mala, a profit jako velik, pa proizvođači nisu bili motivirani paziti kakvu će hranu plasirati na tržište. Sada će se određivati kazne prema razini profita. Dakle itekako će netko zamisliti dva puta hoće li varati potrošače", kaže europarlamentarka Biljana Borzan.

Oni koji su varali potrošače, učestalije će se kontrolirati. Osim broja kontrola, povećat će se i ovlasti, a pod povećalom inspektora bit će uvoz iz trećih zemalja. Postožena su pravila, kaže eurozastupnik Tomislav Sokol, potrebno je jasno navesti podrijetlo proizvoda, a potrošači koji imaju pritužbe lakše će ostvariti svoja prava pred mjerodavnim tijelima.

Tu europsku uredbu sve zemlje članice trebaju unijeti u svoje propise pa tako i Hrvatska. Priprema se novi Zakon o službenim kontrolama. Visina propisanih kazni još se ne zna. Ide se u smjeru da te kazne, prema riječima pomoćnice ministrice poljoprivrede Tatjane Karačić, budu namanje u visini ekonomske dobiti subjekta koji je činio prijevarne radnje ili da se u sankcije uračuna postotak prihoda subjekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close