Vapaj poslodavca: Dajem plaću do 8600 kuna, smještaj i hranu ali radnike ne mogu naći

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2017. u 09:31
Foto: Thinkstock

Manjak radne snage muči i zagrebačke ugostitelje.

Dajem plaće šankerima i kuharima od 5100 do 8600 kuna, smještaj, hranu i svejedno ih ne mogu naći. Nedavno sam uspio naći pomoćnog kuhara, prijavio ga, ali nakon dva dana čovjek je dobio poziv iz Irske i otišao. Iste probleme ima i građevina. Ušao sam u investiciju proširenja objekta, dao unaprijed 7000 eura, a firma koja mi je počela raditi, usred posla ostala je bez radnika.

Otišli su u Njemačku. Ako se tako nastavi, odnijet će nas vrag. A dogodine će biti još gore – ogorčen je stonski ugostitelj Jozo Barović. Ugostiteljima na kontinentu nije ništa bolje. Štoviše, za razliku od svojih jadranskih kolega, nemaju ni nadu da će im skora sezona pokriti rastuće troškove i PDV presiju od maksimalnih 25 posto, piše Večernji list.

– Restorani se zatvaraju, tri dobra prestala su raditi samo u Međimurskoj županiji. Sve manje je gostiju koji u restoranima slave neke obiteljske prigode, tvrtke više izdatke za reprezentaciju ne mogu knjižiti u troškove, pa je manje i poslovnih skupova. Kupovna moć ne raste i mi ne možemo dizati cijene, a izdaci nam itekako rastu.

Recimo, tvrtka s godišnjim bruto prometom od oko dva milijuna kuna, sad samo na PDV daje 250.000 kuna više nego prije dizanja tog poreza. S ovakvim PDV-om ne možemo ni radnike bogzna kako platiti. Prosječan kuhar kod nas može dobiti oko pet tisuća kuna, a 50 kilometara dalje, u Austriji, 8500 kuna.

I još je bliže kući nego da se zaposlio u Zagrebu – kaže čakovečki ugostitelj Marijan Martinjaš. Manjak radne snage muči i zagrebačke ugostitelje. Recimo, ugostiteljsko poduzeće koje je još lani zapošljavalo 110 ljudi, sad je spalo na samo pedesetak zaposlenih.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ajde ti nn100 ne trabunjaj gluposti molim te, ali molim te nemoj.

kakvih 18000 kn, možda brutto place, po tome i ja u zg imam novaca da ne znam gdje bi s njim,

k tome jos ovaj plati stan i ostalo. on ima srece ako dobi na ruke 1300 e

nemoj pricati ako ne znas.

Školovao sam se vani, radio jako dobre poslove, gdje su place po pricama puno vise ali vjeruj mi da nisu.

kvalitetan kuhar ide od 10 -15 tisuća kuna netto…pa kad to stavi u oglas onda može pričat bajke

pa nije to tak loše.. da sam mlad, a još bolje student..

Laže.

8600kn bruto nudi. I ono kaj se podrazumijeva. to je za cca 210-220 sata na mjesec sa vikendima i blagdanima. i neki troškovi. ispadne 5500kn neto

“a 50 kilometara dalje, u Austriji, 8500 kuna.”
još jadnija laž. U Austriji dobije oko 18000-19000 kuna

New Report

Close