Vandoren na KBF-u: Čestitke, Hrvatska!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2013. u 15:47
Paul Vandoren (PXL)

Voditelj Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren čestitao je u ponedjeljak u Zagrebu Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju i pozvao je da nastavi reforme, osobito kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Voditelj Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren čestitao je u ponedjeljak u Zagrebu Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju i pozvao je da nastavi reforme, osobito kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Vandoren je održao predavanje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu pod nazivom "Čestitke, Hrvatska! Dobrodošla, Hrvatska! Sretno, Hrvatska!" u kojem je govorio o prednostima članstva u Europskoj uniji.

"Ovo je vrijeme da se čestita Hrvatskoj i njezinim građanima, da vam se izrazi dobrodošlica u Europsku uniju kao 28. državi članici i poželi sreća", kazao je Vandoren, napomenuvši da je Europska komisija u svojim posljednjim zaključcima ocijenila da Hrvatska ispunjava sve uvjete za članstvo 1. srpnja.

"To je rezultat teškog rada u zadnjih deset godina", kazao je Vandoren, pozivajući Hrvatsku da i nakon ulaska u Uniju nastavi s reformama, osobito kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, procesuiranju ratnih zločina, povratu izbjeglica i nestalima.

Hrvatska će u Europskoj uniji biti ravnopravna ostalim državama članicama, istaknuo je Vandoren, ali će u procesu donošenja odluka morati biti spremna i na kompromise.

Kao veliku prednost članstva u EU Vandoren je istaknuo jedinstveno europsko tržište s 500 milijuna stanovnika koje se temelji na četiri slobode – slobodi kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala. "Riječ je o najvećem tržištu na svijetu po kupovnoj moći", kazao je, istaknuvši da je to velika prilika za hrvatske gospodarstvenike, kao i za rješavanje problema velike nezaposlenosti u zemlji.

Raniji krugovi proširenja EU-a omogućili su povećanje trgovine i izravnih stranih ulaganja u oba smjera, kazao je, izrazivši nadu da će to biti slučaj i ovaj put.

Hrvatska će kao članica EU-a također imati na raspolaganju deset puta više novca iz europskih fondova nego u pretpristupnom razdoblju, gotovo milijardu eura na godinu do 2020., kazao je Vandoren.

"Ulazak u EU uspjeh je za Hrvatsku, ostatak regije i cijelu Uniju", kazao je, istaknuvši kako nije istina da je Unija umorna od proširenja, koje je i dalje važan politički cilj.

"Europska unija donijela je mir i stabilnost zapadnoj Europi i nadamo se da kroz nastavak proširenja možemo doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti i u ovoj regiji", kazao je Vandoren.

Komentirajte prvi

New Report

Close