Validus je ispleo Mirninu mrežu

Autor: Suzana Varošanec , 17. veljača 2014. u 22:00
Sve pod kontrolom Validusa, nekadašnje članice propale Fima grupe/FOTOLIA

Marinu Bača u Validusu nasljeđuje Šelebaj, ona odlazi u NO Mirne, a Šelebaj postaje njezin šef u istom NO-u nakon Validusa.

Nadzorni odbor rovinjske Mirne, kojoj slijedi stečaj nakon neuspješna predstečaja, posljednjih je godina bio, što izravno što neizravno, pod kontrolom Validusa, nekadašnje članice propale Fima grupe Milana Horvata. Validus je samo pola godine nakon Plurisa završio u stečaju, drži 20,30% dionica Mirne, a Pluris 42,20 posto.

Kontrolu nad Mirnom u tom smislu formalno ima Pluris, no realno čini se da je Validusov utjecaj ključan. Niz je slučajeva koji upućuju na Validusove kadrove koji su na funkcijama u Mirni, a zanimljiv je i nedavni ulazak stečajnog upravitelja Nenada Homara u Mirnin NO. Tako je, primjerice, vođenje poslovanja Validusa sredinom 2010. preuzeo Vladimir Šelebaj-Sellier. On je na tu poziciju došao nakon Marine Bače, tadašnje već novoimenovane nadzornice Mirne. Kao krizni menadžer sa zadatkom da provede financijsko restrukturiranje Šelebaj je mandat dobio od Validusova NO-a na čelu s predsjednikom Dubravkom Žganecom. No, Žganec je tad već bio zasjeo u fotelju šefa NO-a Mirne, i to nakon što je na samom kraju 2009. s funkcije odstupio Milan Horvata. Šelebaj se u Validusu zadržao do sredine 2011., no potom je postao šef NO-a Mirne.

Na toj je funkciji naslijedio Žganeca, koji postaje "obični" nadzornik. Između Šelebaja i današnjeg predsjednika NO-a Mirne Davida Ilijevskog na čelnoj poziciji u Nadzornom odboru, i to tri mjeseca, bio je Mate Beljan, Validusov nadzornik. Ilijevski je u svibnju 2012. postao predsjednik NO-a, a avansirao je s funkcije člana NO-a Mirne nakon što je početkom 2012. preuzeo vođenje Uprave Validusa koji je, pak, ubrzo nakon toga, odnosno sredinom iste godine, završio u stečaju. Preko Geneze iz Pleternice, za koju se navodilo da je sljednik Validusa, sredinom 2012. jača i novi oblik kontrole drugog korporativnog tijela – Uprave. Neovisno o tome što je Geneza Validusu, Geneza je s Mirnom uspostavila poslovnu suradnju na pružanju usluge kriznog menadžmenta sredinom 2012., uoči otvaranja Validusova stečaja.

Zanimljivo je da se taj ugovor posebno ne ističe u izvješću revizora poslovanja Mirne u 2012. Sve do ožujka 2012., nešto više od godine dana, član Uprave Geneze bio je David Ilijevski, ali i Saša Krobar, današnji predsjednik Uprave Mirne, te Željko Bošnjak. Bošnjak je postao zamjenik NO-a Mirne kad i Ilijevski predsjednik, a i Bošnjak je prije bio član NO-a. Poslovanje Geneze sve do rujna 2010. vodio je Darko Ljubešić, osnivač i vlasnik. No, kormilo tvrtke preuzima Valentina Ljubešić te Geneza dobiva četveročlanu upravu. Ljubešić postaje predsjednica Uprave, a u nju ulaze još tri direktora: Ilijevski, Krobar i Bošnjak. Na kraju 2010. tvrtka je imala 13 zaposlenika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close