Valentić i Radić grade prvih 200 stanova

Nikica Valentić kaže da je prvih 30 milijuna eura osigurano iz zadržane dobiti, kredita banke i robnih kredita izvođača - Zagorje Tehnobetona

Nikica Valentić uspio je pokrenuti radove na Črnomerec centru u Zagrebu, četiri mjeseca nakon što je njegova Niva inženjering preuzela većinski udjel od Jure Radića i IGH za 96 milijuna kuna. IGH je sa 20 posto udjela ostao manjinski suvlasnik projekta koji na prostoru bivšeg Tekstilnog kombinata Zagreb predviđa izgradnju 600 stanova i nebodera od 26 katova. Valentić kaže da su IGH i dalje partneri u projektu. Unutar bloka površine skoro 40 tisuća četvornih metara, prošlog je tjedna počelo rušenje posljednjih zgrada bivšeg industrijskog diva. “Za najviše mjesec dana počinjemo graditi prvu fazu kompleksa - 200 stanova i dvije poslovne zgrade. U nju ulažemo 30 milijuna eura. Sredstva su osigurana iz zadržane dobiti, kredita i robnih kredita izvođača”, kaže Nikica Valentić, bivši premijer i vlasnik tvrtke Niva inženjering. Dodaje i da će se na gradnji zaposliti 400 do 500 ljudi. Prva faza bi trebala biti gotova u roku godinu i pol. Uz stambene zgrade s poslovnim prostorima u prizemlju, izgradit će i dvije uredske zgrade od po tri tisuće četvornih metara. Jedna će biti za najam, a u drugoj će biti novo sjedište Nive inženjeringa i povezanih tvtki.

Planovi za pet godina
Izgradnju preostale tri faze Valentić planira završiti u roku najviše pet godina. “Ulaganje će na kraju biti oko 150 milijuna eura bez PDV-a. Planiramo ponuditi visokokvalitetne stanove po cijeni nižoj od prvotno planiranih dvije tisuće eura po četvornom metru”, objašnjava Valentić. Blokom će dominirati neboder od 26 katova, bruto površine 21,5 tisuća četvornih metara. Bit će prvi te visine u zapadnom djelu Zagreba. Stanovi će biti u tri bloka i njih 600 će zauzimati površinu od skoro 54 tisuće četvornih metara. Zbog velike količine poslovnog i stambenog prostora, osigurat će se i dvije tisuće parkirališnih mjesta u podzemnim etažama.Čitav blok je inače trebao biti gotov već ove godine, po najavama koje su 2006. godine stizale iz splitskog Konstruktora Željka Žderića. Niva je tada bila manjinski partner, nakon što su Žderić i Valentić kompleks TKZ-a otkupili od sadašnjeg vlasnika Filip Tradea - Tomislava Klička i njegovih partnera. Međutim, Konstruktor je zapeo na planskoj dokumentaciji, a zatim je prodao udio IGH-u Jure Radića po nepoznatoj cijeni. Kako su Radić, Žderić i Valentić imali dobru suradnju i partnerstva na brojnim projektima, prema informacijama iz IGH, uvijek se radilo o “prebijanju” dugova, pojačavanjem krize i u samom IGH-u, projekt većinski preuzima Valenić.

Ništa s Konstruktorom
Zanimljivo je u ovom slučaju da je splitski Konstruktor, do krize tvrtka s najviše prihoda u građevinarstvu, sada nije niti izvođač radova na Centru Črnomerac. To samo još dodatno pojačava dojam da je u ozbiljnim problemima, ali i da su narušeni nekad idilični odnosi s IGH-om i Nivom. Glavni izvođač radova na kompleksu je Zagorje-Tehnobeton. “Izabrali smo onoga tko nam je ponudio najbolje uvjete”, odgovara Valentić na pitanje o tome zašto Konstruktor neće biti niti izvođač.Ako se centar realizira, njegov ozbiljni problem će biti prometna rješenja. Grad Zagreb nije u mogućnosti produžiti Gradišćansku ulicu i stvoriti alternativni prilaz. Međutim, u Nivi vjeruju da će u pet godina taj problem biti riješen jer će Grad od njih dobiti pet milijuna eura komunalnog doprinosa.

Zaštićeno dobro

Kličko otvara galeriju
Na rubu kompleksa bivšeg TKZ-a nalazi se zaštićeno kulturno dobro, tzv. jašiona. Ona se nije smjela rušiti i zato ju Tomislav Kličko nije mogao prodati. Investitori kojima ju je nudio, pa i Konstruktor, smatrali su da je ulaganje previsoko. U Kličkovu Filip Tradeu nam je potvrđeno da će unutar jašione napraviti galeriju na 1500 četvornih metara, te uredske prostore za svoju tvrtku. Kličko je inače poznat kao strasni kolekcionar umjetnina koje će sada imati i gdje izložiti. Rekonstrukcija zaštićene zgrade je počela ove godine, i prije nego je Valentić krenuo s posljednjim rušenjima. Trenutačno se radi na izgradnji novoga krova i rekonstrukciji pročelja.

Komentari (1)
  • Grofica
    Grofica 12:01 24.8.2010.

    Lopina inženjering.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve