Valamar prvi u turizmu uvodi 13. plaću uz božićnicu

Autor: Marija Crnjak , 18. veljača 2019. u 22:00
Željko Kukurin, čelnik Valamar Riviere/Igor Šoban/PIXSELL

Sezoncima će Valamar dati i posebne nagrade za sezonu između 1200 i 2000 kuna neto. Usto, svima u stalnom radnom odnosu ide božićnica. U tri godine su u kompaniji plaće povećane u prosjeku za više od 20 posto.

Valamar Riviera sklopila je u ponedjeljak sporazum sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije kojim zaposlenicima Valamara osiguravaju nova materijalna prava, uključujući 13. plaću u neto iznosu od 5000 kuna.

Valamar će 13. plaću isplatiti svim radnicima s ugovorom na neodređeno vrijeme i svim radnicima koji će u 2019. godini raditi najmanje 10 mjeseci, a isplata 13. plaće ide najkasnije u prosincu ove godine, objavila je kompanija.

Sporazum sa sindikatima dolazi u trenutku intenzivne potrage turističkih kompanija za radnicima, kojih će u ovoj sezoni trebati 20-ak tisuća. U Valamaru stoga podsjećaju da od lani svojim zaposlenicima daju i jamstvo minimalnih neto primanja u iznosu od 5000 kuna za sve zaposlenike koji odrade puni mjesečni fond sati. 

Sezonskim radnicima Valamar će isplatiti i posebne nagrade za sezonu između 1200 i 2000 kuna neto, ovisno o odrađenim mjesecima rada, od čega će se 500 kuna neto isplatiti svim radnicima s plaćom za mjesec srpanj.

Usto, svim radnicima u stalnom radnom odnosu u 2019. godini isplatit će i božićnicu u neto iznosu od 2000 kuna, najavljuju. 

"Valamar nastavlja iz godine u godinu, putem pregovora sa sindikatima prihvaćati povećanje plaća i ukupnih primanja radnika, što u odnosu na znatan nedostatak radnika u turizmu i ugostiteljstvu RH, uz zapošljavanje na neodređeno vrijeme, predstavlja jedini način za sprječavanje odlaska radne snage van naše države", kazao je Eduard Andrić.

Istaknuvši da je Valamar prva kompanija koja je shvatila da su radna prava ključna u zadržavanju dobrih kadrova, Marina Cvitić, predsjednica SIKD, istaknula je da su u Valamaru u tri godine plaće u prosjeku porasle za više od 20 posto, dijelom kroz plaće, a dijelom kroz koeficijente radnih mjesta i to isključivo proizvodnih radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close