Uzlet Njemačke pogoduje hrvatskom gospodarstvu

Autor: Marina Šunjerga/VL , 11. siječanj 2017. u 22:00
Rast će izvoz i građevina, a padat će turistički posjeti/Grgo Jelavić/PIXSELL

Problemi u Italiji loše će se odraziti na domaći turizam.

Rast izvoza naročito kroz sektor turizma imao je najveći doprinos ukupnom oporavku hrvatskog gospodarstva, a taj segment ekonomije prije svega ovisi o ekonomskom zdravlju naših velikih trgovačkih partnera.

Upravo je stoga interesanto primjetiti potpuno oprečne trendove iz Italije i Njemačke, najvećih partnera Hrvatske. Njemačka naime bilježi rekorde u industrijskoj proizvodnji, a značajno raste prerađivačka industrija te građevinarstvo. Hrvatska to može iskoristiti kroz pojačan izvoz sirovina i proizvodnju dijelova, a u građevinarstvu imamo tradicionalno dobru poziciju na njemačkom tržištu pa se domaće tvrtke mogu nadati novim ugovorima.

Podatak bitan za Hrvatsku je i da Njemačka u studenom bilježi rast uvoza iz EU i to za 3,5%. Tempo rasta izvoza sugerira da će Njemačka u idućoj godini biti važniji partner za izvoz od Slovenije koja je na drugom mjestu po visini ukupnog hrvatskog izvoza. Ipak iz Njemačke dvostruko više uvozimo nego joj prodajemo. I dok Njemačka bilježi rekorde i širi svoje gospodarstvo Italija nikako ne izlazi iz krize.

Najsvježiji podaci o nezaposlenosti u EU pokazuje da je 11,4% Talijana bez posla, a čak 38,8% mladih bezuspješno traži posao. Talijanski su potrošači stoga očekivano pesimistični, a takvo raspoloženje za sobom uobičajeno ruši potrošnju. Zasad nema negativnog utjecaja na Hrvatsku jer izvoz u Italiju i dalje raste za 4%. Ipak ako kriza potraje do iduće turističke sezone pitanje je hoćemo li i dalje moći računati na 5,2 mil. turističkih noćenja koja su lani ostvarili Talijani.

Komentirajte prvi

New Report

Close