Uživajte u okusima Hrvatske od paprikaša do pašticade

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2016. u 12:34
Foto: foto press

Raznolika Hrvatska na udaljenosti od nekoliko sati vožnje automobilom pruža mogućnost uživanja u šarenilu specijaliteta nizinske, planinske i primorske kuhinje, s nizom karakterističnih namirnica i jela.

Azijski i američki turisti koji posjećuju Europu fascinirani su obiljem različitosti koji taj kontinent pruža, pa tako i cijelim nizom sjajnih nacionalnih kuhinja. Usred takve Europe, bogate raznim okusima, u malenoj Hrvatskoj još su izrazitije razlike između raznih regionalnih kuhinja- upravo toliko su velike, koliko se razlikuju gastronomske tradicije sredozemnih, balkanskih, alpskih i panonskih zemalja s kojima naša domovina graniči. Raznolika Hrvatska na udaljenosti od nekoliko sati vožnje automobilom pruža mogućnost uživanja u šarenilu specijaliteta nizinske, planinske i primorske kuhinje, s nizom karakterističnih namirnica i jela. Stoga, ne propustite priliku uživati u delicijama raznih hrvatskih krajeva koje planirate posjetiti. Ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom i krenite u istraživanje svoje zemljem, u potragu za najboljim jelom Hrvatske.

Slavonija

Na tradicionalnom slavonskom jelovniku dominiraju jela od mesa, najčešće svinjetina i perad, ali i teletina, zečetina i janjetine te divljač. Posebno su omiljena pirjana jela, poput gulaša i paprikaša. U slavonskoj je kuhinji neizostavna paprika, i to ne samo kao temelj paprikaša, već i kao začin koji se miješa sa svježim sirom. Iz Slavonije ćete otići siti i zadovoljni.

Hrvatsko zagorje

Štrukli su neizostavan dio svake trpeze u Hrvatskom zagorju. Nemojte ih propustiti, jer nigdje u svijetu ne postoji neko slično jelo. Štrukli se mogu pripremati u slanoj i slatkoj varijanti, mogu biti kuhani ili pećeni, a poslužuju se kao predjelodesert, glavno jelo ili pak samostalno malo jelo. Pripremaju se tako da se vučeno tijesto puni kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, potom se savija i stavlja u peć. Naravno, nemojte odbiti niti ako vas ponude puricom s mlincima.

Istra

Nijedno okupljanje u Istri neće proći bez istarskog pršuta i dobrih vina, zbog kojih strani mediji svrstavaju Istru u najzanimljivije vinske regije Europe. Istarski vinari već godinama pobiru nagrade za svoje malvazije, ali i za teran i druga vina. Tu su i tartufi, meso boškarina, tjestenina (fuži, pljukanci), maneštra, ombolo, žgvacet s njokima, školjke iz Limskog kanala…

Lika

Lički krumpir poseban je jer sadrži veći postotak suhe tvari, minerala i vitamina nego druge vrste krumpira uzgojene u Hrvatskoj, i to zato jer se uzgajaju u predjelima s većom nadmorskom visinom. Od krumpira se rade i čuvene ličke pole, a nezaobilazan je o u pripremi ličkog lonca, u koji se stavlja i janjetina, kupus, koraba, mrkva, češnjak, luka i rajčica.

Dalmacija

Dalmatinska pašticada s njokima jelo je kojim se Dalmatinci posebno diče. Svaki kraj ima svoj recept za pripremu tog jela, pa tako postoje zadarska, šibenska, trogirska pa i kaštelanska pašticada. Štoviše, svaka obitelj priprema to tradicionalno dalmatinsko jelo na sebi svojstven način, a zajedničko im je da se kao osnovne namirnice upotrebljavaju meso, suhe šljive, vino, njoki i naravno začini. Naravno, kad ste već došli u Dalmaciju, ne smijete zaobići niti lokalne specijalitete kao što su gregada, poljički soparnik, sinjski arambašići, brački vitalac, a za kraj se zasladite fritulama i kroštulama…

Komentirajte prvi

New Report

Close