Uzgajivačima svinja novac da zatvore farme

Autor: Agencija VLM , 13. svibanj 2015. u 09:42
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Iako u urbanoj zoni grada, Jakuševčani su se držali stava da mogu uzgajati svinje sve dok je tamo odlagalište otpada.

Nakon pet odgoda koje su omogućavale stanovnicima Jakuševca da uzgajaju domaće životinje u urbanoj sredini, čini se da bi posljednji rok, 30. lipnja ove godine, mogao biti i poštovan. Naime, do tada bi se nekoliko desetaka farmi i uzgajivača trebalo preseliti iz naselja u okolicu ili trajno ugasiti svoje obrte.

Da bi se farme mogle zaista preseliti ili zatvoriti čekala se financijska potpora Ministarstva poljoprivrede koju će danas primiti proizvođači koji još žive od uzgoja domaćih životinja. Dobit će jednokratne novčane potpore za gradnju štala izvan naselja gdje je to dopušteno ili će staviti ključ u bravu.

U Uredu za poljoprivredu kazali su da postoji još priličan broj osoba koje se bave tim poslom, ali s obzirom na sve veću izgrađenost naselja u kojima proizvodni objekti značajno utječu na kakvoću života građana i negativno se odražavaju na pitanja zaštite okoliša i dobrobiti životinja, krenulo se u rješavanje problema, i to tako da se izbjegnu negativni ekonomski učinci na postojećim poljoprivrednim gospodarstvima.

Podsjetimo, Jakuševčani su se uvijek branili da će se baviti poljoprivredom i uzgojem domaćih životinja sve dok se ne zatvori odlagalište otpada.

Komentirajte prvi

New Report

Close