Uzgajivači su brižni, staje uredne pa i konji imaju dobru perspektivu

Autor: Agencija VLM , 13. travanj 2014. u 12:21
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

organizaciji Centra za ruralni razvoj “Panonica”, Brodsko-posavske županije i Zaprežnog kluba “Slavonac” jučer je u Slavonskom Brodu započeo 3.”Panonica” seminar za uzgajivače konja, sportaše i rekreativce.

U organizaciji Centra za ruralni razvoj "Panonica", Brodsko-posavske županije i Zaprežnog kluba "Slavonac" jučer je u Slavonskom Brodu započeo 3."Panonica" seminar za uzgajivače konja, sportaše i rekreativce.

Predavači na dvodnevnom seminaru Jambor Vilmos i Farkas Jozsef vrhunski su vozači u zaprežnim sportovima i treneri iz Mađarske, a nizom stručnih predavanja i pokaznih vježbi domaćim uzgajivačima konja, sportašima i rekreativcima prenijeti će znanja i svoja bogata iskustva s nastupa na FEI (Federation equestre internationale) natjecanja. Stručna predavanja podijeljena su u dvije skupine, tako da su prva namijenjena početnicima, uzgajivačima konja i vozačima zaprega, a druga skupini već iskusnih vozača dvoprega i fijakera.

Seminaru je prethodilo kraće predavanje o Programu ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, koje su u slavonskobrodskoj Poljoprivrednoj školi "Matija Antun Reljković" prezentirali predstavnici županijske razvojne agencije.

"Predavači iz Mađarske polaznike su tijekom prvog dana seminara proveli kroz osnove zaprežnog sporta. Upoznali su ih s potrebnom opremom i stilovima vožnje dvoprega i fijakera. Pojasnili su koje su bitne značajke odabira konja za zaprežni sport, te govorili o važnosti pripreme konja za zapregu, dresuri i pripremi mladih konja za dresuru. Tijekom poslijepodneva izašli su iz učionice i radili praktične vježbe, te u prvom danu kojeg smo nazvali Dan dresure naučili kako izbjeći najčešće greške koje čine početnici i uzgajivači koji rade bez dovoljno znanja i iskustva. Jambor Vilmos i Farkas Jozsef pokazali su im ispravno "lonžiranje" konja, što je osnova u radu s konjima, te kroz sugestije i vlastita iskustva pojasnili dresuru konja za sportska natjecanja, od ulaska u parkur kroz sve točke do kraja natjecanja. Sutra, u nedjelju polaznike seminara očekuje Dan utakmice čunjeva, a predavači će ih upoznati sa pravilima ispravne vožnje zaprega između čunjeva, gdje se očekuje što brža i preciznija vožnja u natjecateljskom poligonu. Proljetni seminar uvod je u ovogodišnju sezonu natjecanja u vožnji fijakera koja ove godine planiramo održati na čak pet lokacija. Seminarima i konjičkim natjecanjima nastojimo unaprijediti kvalitetu života naših ruralnih područja", kazao je Marijan Vrkljan, predsjednik Centra za ruralni razvoj "Panonica"

Jambor Vilmos i Farkas Jozsef izrazili su ugodnu iznenađenost kvalitetom konja koje su vidjeli kod domaćih uzgajivača. "Možemo reći da su konji koje smo vidjeli iznimno dobri. Uzgajivači su vrlo brižni, staje su uredne, pa i konji u njima imaju dobru natjecateljsku perspektivu. Naravno s njima se mora još dosta raditi i trenirati. Konji moraju učiti, ali i mladi vozači što je smisao ovih seminara i konjičkog sporta. Time se vrijednost konja udvostručuje – istaknuli su predavači iz Mađarske, koji pripadaju skupini najboljih svjetskih vozača fijakera.

Komentirajte prvi

New Report

Close