Uz plaće treba rezati i broj načelničkih mjesta

Autor: Marija Brnić; Mirela Klanac , 14. srpanj 2009. u 22:00

SDP-ovac Mršić tvrdi da je HDZ-ova vlada odavno trebala donijeti kriterije za plaće, no to će biti obveza novog ministra Mlakara

Novog ministra uprave Davorina Mlakara od početka mandata dočekuju samo neugodni poslovi. Nakon što je predložio smanjenje plaća državnim dužnosnicima i rezanje povlaštenih mirovina, predsjednica Vlade Jadranka Kosor od njega očekuje i zakonski prijedlog kojima će smanjiti i plaće gradonačelnicima, načelnicima općina i njihovim suradnicima.

Riječ je o dosad nedodirljivoj temi, a projekt zakonskog ograničavanja plaća u lokalnim vlastima, koji je najavila premijerka, upitnim doživljavaju čak i pojedini koalicijski partneri, poput varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.“Već dva puta je takav prijedlog krenuo u proceduru, ali je oba puta pao zbog Europske povelje o lokalnoj samoupravi koja ne daje pravo središnjoj državnoj vlasti da određuje to pravo lokalnoj razini. Vlada to može predložiti, no nasukat će se ponovno o istu povelju”, ističe Čehok. Zvonimir Mršić, pak, tvrdi da Vlada već godinama propušta urediti to područje, iako je prema zakonima koji reguliraju funkcioniranje i status namještenika u lokalnoj samoupravi u obvezi predložiti kriterije za utvrđivanje plaća načelnika, gradonačelnika i župana. “Čudim se da se Jadranka Kosor sada čudi što neki imaju velike plaće, a sama je Vlada propustila urediti to pitanje”, ističe Mršić, koji osobno podupire da se uvede reda, no napominje da sama visina plaća lokalnih uprava nije i najveći problem, nego bi premijerka napravila po njegovu mišljenju hrabar potez kada bi otvorila pitanje prevlikog broja jedinica lokalne samouprave, jer često svrha njihovu postojanju upravo isplata plaća lokalnim dužnosnicima. Čehok dodaje da Vlada kriterije o kojima Mršić govori može predložiti, no ne i propisati. No, čini se da Vlada tu temu želi skinuti s dnevnog reda prije rebalansa. “Došli smo do točke od koje više nema prepreka, već ćemo donijeti zakon kojim ćemo strogo regulirati pitanje plaća načelnika i gradonačelnika”, izjavila je premijerka Kosor. Većina gradonačelnika, u klimi u kojoj se honorira štednja i racionalizacija, sudeći prema odgovorima onih koje smo kontaktirali, pozdravlja inicijativu smanjenja plaća i na razini lokalne samouprave, a neki će, poput Čehoka, i bez Vladina traženja povući takve poteze, kao dio antirecesijskih programa. Čehok najavlje da će sebi i gradskoj upravi srezati plaće za 10 posto.

Plaće u lokalnoj upravi

Bitni su kriteriji
Kutinski gradonačelnik Davor Žmegač kaže kako je potrebno naći način da se usklade primanja na razini lokalne uprave, jer nema smisla da sada načelnik mjesta s 3 tisuće stanovnika može imati plaću veću od ključnih državnih dužnosnika ili da načelnici općina od posebne državne skrbi koji se financiraju iz sredstava za izravnanje budu bolje plaćeni od vodstava onih gradova koji ih financiraju. “Nisam siguran da se to može zakonski regulirati, ali se zalažem za to da se postave jasni kriteriji”, kaže Žmegač.

Komentirajte prvi

New Report

Close