Uz ovakvu državnu politiku i jak uvozni lobi muče se uspjeti

Autor: Božica Babić , 29. rujan 2016. u 22:01
Ivan Bračić (PIP), Marko Sever (Eko Sever) i Darko Radišić (Kraš)/Luka Stanzl/PIXSELL

Eko Sever u kontaktu je s jednim velikim kupcem iz Njemačke, pa pokreću udruživanje ekoproizvođača.

Kraševa napolitanka ili Bajadera 100 posto su izrađene od hrvatskih sirovina izuzme li se, naravno, kakao. I upakirane su u ambalažu koju rade lokalni proizvođači.  Godinama tvrtka njeguje suradnju s brojnim malim gospodarstvima i poduzetnicima nastojeći time pridonijeti razvoju nacionalnoga gospodarstva, rekao je menadžer za razvoj brendova u najvećoj konditorskoj industriji RH Darko Radišić na panelu pod nazivom "Domaća proizvodnja – ključ uspjeha", održanom u okviru Prvog sajma hrvatskih županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija na Zagrebačkom velesajmu.

"Na žalost, svi ovdašnji poduzetnici, pa i svi mi kao nacija, i dalje smo prisiljeni snalaziti se jer nedostaje infrastruktura za koju je zadužena država. Svake četiri godine ponovno idemo u prvi razred, nema konsenzusa  i jasnih strateških smjernica o budućnosti hrvatske poljoprivredno-prehrambene industrije. Je li to možda ekološka, zdrava hrana ili nešto drugo? U Africi već godišnje rade treću berbu pojedinih povrtnica, a gdje smo mi?", pita se Radišić. Savjetnik Uprave tvrtke PIP Ivan Bračić p(r)ozvao je sve mjerodavne na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini da jače stanu u zaštitu lokalnih poduzetnika i time pomognu gospodarskom razvoju i otvaranju radnih mjesta.

 

Radišić

Svake četiri godine ponovno idemo u prvi razred, nema konsenzusa o budućnosti poljoprivredno-prehrambene industrije.

"S vlasnicima privatnih tvrtki vrlo lako i po kratkom postupku dogovorimo plasman asortimana. Na žalost, ako su ti prodajni kanali u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, županija ili države, tamo uvijek pobjeđuju  lobiji koji nude uvozne proizvode", nije skrivao gorčinu Bračić, poručivši kako javno neće imenovati nikoga, ali zainteresiranim županima i ostalima u tom lancu otkrit će sve detalje da bi se spriječilo trošenje državnog proračuna u interesu uvoznih lobija. Poljoprivredno gospodarstvo Eko Sever uz osam članova obitelji i još 16 radnika na 100 ha uzgaja povrće koje uz lokalne prodajne kanale izvozi i u Austriju. U kontaktu su, iznio je Marko Sever, s jednim velikim kupcem iz Njemačke, pa pokreću inicijativu udruživanja ekoproizvođača. Upravo je to niša s kojom Hrvatska može biti konkurentnija od ostalih članica na zajedničkom europskom tržištu.      

Komentari (2)
Pogledajte sve

….Ovih godina malo sam se ufurala u neke sitne detalje poljoprivrede…
konkretno, moji prvi kontakti s vinarima ..otkrili su , onu SIVU stranu poljoprivredne trgovine,
proizvodnje i ostalog…. vrlo zanimljivo…ali, nije još zrelo za zaključke i javnost…
Tko kaže da se u poljorivredi ne može zaraditi- nema pojma.

Ne postoji državna politika kao ni uvozni lobi, postoji samo hrpa neradnika zavaljenih u političke fotelje koji znaju samo otimati narodu i prodavati za šaku Eura ispod stola strancu.

New Report

Close