Uz nervozne vjerovnike može li novac do radnika

Autor: Marija Brnić , 27. kolovoz 2018. u 22:01
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako vrijeme odmiče situacija sve bezizglednija, vjerovnici, pogotovo oni s manjim potraživanjima, u strahu.

Štrajk u Uljaniku i 3. maju nastavlja se i nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima gospodarstva Darkom Horvatom, financija Zdravkom Marićem i rada Markom Pavićem, vjerojatno do kraja ovog tjedna, do kada je najavljeno da bi škveranima u Puli i Rijeci mogle sjesti plaće, naravno uspiju li kombinacije s bankama na kojima se radi.

Sudeći prema sadržaju razgovora i činjenici da prosvjednici s njega nisu izašli zadovoljni i s informacijom da im plaće upravo sjedaju na račune, očigledno je da ni s dogovaranjima ne ide jednostavno. A da stvar bude još složenija, još od petka ponovno su u blokadi računi riječkog brodogradilišta. Desetak dana ranije tvrtka je uspjela ispregovarati deblokade, a neslužbeno se čuje kako je među ovrhovoditeljima bio i HEP, međutim kako vrijeme odmiče i situacija izgleda sve manje ohrabrujuća vjerovnici, pogotovo oni s manjim potraživanjima, počinju gubiti povjerenje da će se na vrijeme uspjeti zakopčati po svim informacijama loše skrojen plan restrukturiranja. Pitanje je stoga i hoće li novci koji stignu na račune brodogradilišta doći do radnika za čije su plaće namijenjene.

S druge strane, ostaje i dalje otvoreno pitanje službene predaje programa restrukturiranja. Iz Uljanikovih krugova danima nastoje uvjeriti kako taj rok istječe danas, 28. kolovoza, jer se predani dokument ne vodi u službenoj evidenciji na stranicama Komisije, što je, tvrde, uobičajeno u takvim procesima. No, iz vladinih krugova uvjeravaju kako je obveza ispunjena prije mjesec dana, kada je upućena radni dokument, za koji očekuje daljnju komunikaciju.  S obzirom na to da su u međuvremenu podaci iz programa izgubili aktualnost, a i sadržaj je javno problematiziran, pitanje je koliko će potrajati sama rasprava između Zagreba i Bruxellesa. Jučer službeno iz nadležnih ministarstava nismo dobili informaciju što će se dalje poduzeti, hoće li i pod kojim uvjetima Vlada od Komisije zatražiti produljenje rokova za doradu ili izradu novog programa za Uljanik.

Upućeni kažu kako to nije nemoguće, te da bi u tom smjeru Vlada službama u Bruxellesu trebala promptno izložiti problem i rješenje, odnosno objasniti kako postojeća uprava nije u predviđenom roku uspjela izraditi zadovoljavajući program, kako su računi tvrtki u blokadi, te da želi dati Uljaniku – još jednu šansu. To uključuje i dodatan vremenski rok u kojem bi u Uljanik država postavila novu upravu koja će izraditi novi program, možda i uz novog strateškog partnera, a za taj "predah" potrebna bi bila i novčana podloga, za koju bi država još jednom podmetnula leđa. Hoće li razvoj događaja ići u tom smjeru, jučer se iz komunikacije s odgovornima u Vladi nije moglo jasno zaključiti.

Ministar Horvat, odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka s predstavnicima radnika pulskog i riječkog brodogradilišta, kazao je kako se pregovori sada vode za dvije plaće, te kako ne obećava da će se to dogoditi do kraja tjedna, nego samo da se na tome intenzivno radi. Što se mogućeg odlaska uprave tiče, izjavio je, suprotno tvrdnji uprave, da Vlada nema vlasnički udio da bi o tome mogla odlučivati, ali je napomenuo i kako su i radnici i dobavljači jednoglasno protiv trenutačne uprave Uljanika.

No, uprava je putem priopćenja na burzi sama objavila da nema namjeru odstupiti i da to ne bi bilo moralno u situaciji u kojoj se škver nalazi. Stanje očaja i apsurda u priči s Uljanikom možda najbolje oslikava činjenica da se i u situaciji kada ima blokirane račune i treba pregovarati s vjerovnicima da obustave prisilne naplate dok se postigne dogovor s Vladom, direktor 3. maja Maksimilijan Percan došao ukrcati na autobus s prosvjednicima za Zagreb, kako im je i obećao prošli tjedan, no radnici su ga odbili jer mu "nisu mogli jamčiti sigurnost".

Premda se u ovom trenutku čini da svi kupuju vrijeme i da čekaju da se problem riješi sam od sebe ili da ga riješi netko drugi, znakovito je da premijer Plenković nije odustao od obećanja danog prije tjedan dana na 43. trci na prstenac u općini Barban, da će 13. rujna njegova Vlada sjednicu održati u Puli. Bit će to, kazao je, poruka suradnje Vlade i Istarske županije, svih gradova i općina, poduzetnika i gospodarstvenika. Na toj sjednici još jednom će se staviti u fokus sve razvojne projekte koje se tiču i gospodarstva i infrastrukture ovdje u Istri, bio je tada uvjeren Plenković. U međuvremenu radnici su se digli na noge, a čelnici IDS-a raspalili su paljbu po Plenkoviću, no tko zna, možda baš zato on ustraje na obećanju i pojavi se u Puli.

Komentirajte prvi

New Report

Close