Uz kredit Rimcu, iz EIB-a i nove garancije za inovativne MSP-e

Autor: Jadranka Dozan , 09. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uz garantni program inovativcima lakše i jeftinije financiranje.

U daljnjim ulaganjima u širenje proizvodnih pogona i razvoj električnih automobila Rimac Automobili su se, poput Valamara u turističkom biznisu, odlučili osloniti (i) na poticajne programe u sklopu Plana za ulaganja u Europu (Junckerova plana). Vlasnik tvrtke Mate Rimac s Europskom investicijskom bankom (EIB) u petak je potpisao ugovor o 30 milijuna eura vrijednom kreditu. Dobivanje “pečata” te banke za financiranje ocijenio je značajnim priznanjem za njegov projekt jer su, kaže, kriteriji jako visoki, pa od tisuća prijava malo tvrtki na kraju i dobije kredit.

Istodobno, za ostala inovativna mala i srednja poduzeća (MSP) nova se prilika, također u okviru programa Junckerova plana, otvorila još jednim ugovorom potpisanim tom prilikom. Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco s čelnikom Privredne banke Zagreb zaključio je, naime, ugovor o garanacijama za kredite u ukupnom iznosu od 25 milijuna eura. Garantni programi poput Innovfina inovativnim srednjim i malim tvrtkama dodatno olakšavaju pristup izvorima financiranja i omogućuju povoljnije kreditiranje, podcrtao je predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić. U okviru Junckerova plana, koji je s krajem studenog ukupno dosegnuo 69 milijardi eura odobrenih financiranja za gotovo 360 milijardi eura vrijedna ulaganja, opseg financiranja operacija odobrenih za Hrvatsku uoči prošlotjednih ugovora iznosio je 250 milijuna eura na koje se veže milijardu eura ulaganja.

Pritom EIB sredstvima iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) financira osam odobrenih infrastrukturnih i inovacijskih projekata, i to sa 155 mil. eura koji će pokrenuti ulaganja vrijedna 682 milijuna eura. Pored toga, Europski investicijski fond je u okviru EFSU-a odobrio 94 mil. eura teških osam sporazuma s bankama o financiranju malih i srednjih poduzeća (MSP-a) kojima se podupire 332 mil. eura ulaganja MSP-ova.

Inače, EIB-ov potpredsednik Scannapieco u petak je potpisao i dva ugovora o financiranju s Vladom, i to 300 mil. eura kojima će se osigurati sredstva za nacionalne kontribucije u prioritetnim projektima koje financira EU te pola milijuna eura u svrhu donacija u okviru inicijative za podrške u ublažavnaju posljedica migrantske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close