Uz desetke licencija, 3D printeri velika su šansa za Magmu

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 23. siječanj 2014. u 22:00
Goranko Fižulić, vlasnik Magme/T. Tadić/PD/PIXSELL

Tri pitanja za Goranka Fižulića.

Nakon uspješna okončanja predstečaja usmjeravate se na globalni projekt 3D printera, o čemu je riječ?
Magmina platforma nudit će mogućnost odabira dizajna različitih vrsta licencnih proizvoda (popularni likovi iz animiranih filmova i serija, glumci, pjevači, automobili, likovi iz videoigara) pripremljenih za prebacivanje u format prilagođen za "tiskanje" na printeru korisnika ili printeru iz usluge. Korisnik će moći vlastitim dizajniranjem dobiti unikatni proizvod, a odabirom materijala u koji ga želi otisnuti odredit će i njegovu vrijednost. Kupnjom sadržaja (formata prilagođenog za tiskanje) korisnik je platio licencna i autorska prava te stekao pravo tiskanja. Platforma je globalnog karaktera i nema ograničenja u korištenju. 

Hoće li takvi proizvodi biti puno skuplji nego u trgovinama?
Cijena ovisi o materijalu. Ako korisnik sam proizvodi artikl na vlastitom printeru, cijena će biti znatno manja nego u trgovini jer uključuje samo utrošak materijala, energije i amortizaciju strojeva. Ako naručuje artikl, cijena će se kretati u okvirima cijena u trgovini. Plastični materijal koji se koristi može biti iz otpada. Za ilustraciju,  Grad Zagreb godišnje proizvede 30 tisuća tona otpada, a kad bi se samo 10%  toga prikupilo, bila bi to vrijednost od 100 milijuna eura. 

Koliko su uspješni dogovori vezani uz licencije? Koliko ih imate dogovorenih?
U ugovorne odnose možemo tek sada ući, završetkom predstečaja. Nekoliko desetaka licencija je ispregovarano i bila bi to osnova za start. Vjerujem da ćemo prije ljeta imati aktivan web. Otišli smo dovoljno daleko da mislim da su šanse velike. Ovisno o širenju,  odredit ćemo i broj zaposlenika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

3D bajke za malu djecu [emo_smijeh]

New Report

Close