Uz 8 mil. eura i nagrada za uspjeh

Autor: Marija Brnić , 10. travanj 2018. u 22:00
Čorić i Marić sa savjetnicima kreću definirati detalje /I. K./PIXSELL

Vlada konačno odabrala Morgan Stanley, Intesu i PBZ.

Konzorcij Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo i PBZ savjetovat će Vladu u pregovorima s Molom za otkup dionica u Ini i pregovore s potencijalnim strateškim partnerima.

Vladi je za konačnu odluku o izboru između još dvije ponude koje su ušle u posljednji krug ocjenjivanja, presudna bila financijska težina ponude, jer su, po riječima ministra financija Zdravka Marića, sve u tehničkom dijelu bile podjednake, te se radilo o "nijansama".

Odabrani savjetnik usluge će naplatiti 8 milijuna eura, dok su druga dva ponuđača, JP Morgan i Lazard, nudili 7 i 14,3 milijuna eura.

Tehnički dio nosio je 80% bodova, a obuhvaća reference i iskustvo u sličnim kompleksnim transakcijama u sektoru nafte i plina, te detaljno razrađen plan rada za pomoć državi u rješavanju slučaja Ine.

Financijski dio sadržavao je naknade za sve faze posla – pripremu i izvršenje transakcije, te naknadu za ostale profesionalne savjetnike koje će trebati angažirati u provedbi transakcije.

Morgan Stanley i partneri imat će i pravo na poticajnu naknadu za fazu kupnje dionica, a ona će ovisiti o uspjehu. No, savjetovanje neće početi odmah, jer tek predstoje pregovori oko ugovora, koje će obaviti ministri Zdravko Marić i Tomislav Ćorić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close