Uvođenje poreznog broja čeka jaki otpor u Saboru

Autor: Ksenija Puškarić , 17. travanj 2008. u 06:30

Više zastupnika, pa i HDZ-ovih, najavljuje sprječavanje donošenja zakona

Do kraja 2010. godine svi državljani Republike Hrvatske, sve pravne osobe, kao i stranci koji rade ili žive u Hrvatskoj, dobit će osobni identifikacijski broj. Svi novorođeni do 1. siječnja 2009. godine, kao i pravne osobe osnovane nakon tog datuma, dobit će ga odmah, ali će im se privremeno dodijeliti i JMBG. Svi ostali svoj će takozvani porezni broj čekati do 2010. godine. Tada će država u svakom trenutku imati kompletan i opsežan uvid u doživotne financijske operacije svakog pojedinca. Uvid u porezni broj pruža dosad nemoguću metodu razotkrivanja ilegalno stečene imovine, samo je pitanje tko će se upecati na tu udicu, slikovito objašnjava izvor Poslovnog dnevnika iz redova HNS-a.

Greška SDP-a
“To je ista stvar kao da država uzme DNK uzorak od svakog građanina i u svakom ga trenutku može smjestiti na mjesto zločina. No strah od razotkrivanja ne treba tražiti generalno, među pripadnicima nekih stranaka, već među pojedincima”, kaže izvor. “Pojedini saborski zastupnici, čak i iz redova vladajuće stranke, ‘šuškaju’ kako će svim silama pokušati spriječiti donošenje zakona zbog straha od uvida u svoje stvarno materijalno stanje. Porezni broj je lošije rješenje od JMBG-a, a SDP je veoma pogriješio što ga je ukinuo”, tvrdi naš izvor blizak SDP-u. Dakle, iako će se zakon uputiti u hitnu saborsku proceduru, poslije GSV-a i Vlade, njegovo donošenje neće proći bez otpora. Inače, osobni identifikacijski broj, odnosno ovaj zakon bit će od velike koristi u borbi protiv korupcije, drže u Ministarstvu financija. Pomoću njega će Porezna uprava lakše i učinkovitije nego do sada pratiti promjene imovnog stanja građana, ali i pravnih osoba, te ih uspoređivati s prijavljenim primicima i prihodima odnosno uplaćenim porezom. No prvi “cilj” motrenja prihoda bit će osobe koje potražuju socijalne naknade, a imaju stalne prihode, a ne državni dužnosnici ili saborski zastupnici.“Porezni broj će omogućiti jasniji pregled nad imovinom građana i pravnih osoba te uvid u praćenje priljeva i tijeka novca, a osim toga, predloženi bi zakon trebao biti značajan instrument u borbi protiv korupcije. Uz bolji pregled imovnog stanja građana, pomoću tog broja moći će se preciznije odrediti i pratiti tko ima pravo na socijalnu naknadu te porezne i druge olakšice, što bi trebalo osigurati pravedniju raspodjelu socijalnih davanja i kontrolu lažnih potraživanja socijalnih naknada”, doznajemo u resornom ministarstvu. Njime će se omogućiti i praćenje promjena imovinskog stanja, usporedba tih promjena s prijavljenim prihodima i plaćenim porezom, a omogućit će, primjerice, i dobivanje podataka o nekretninama koje kupuju stranci.Zakon, koji će stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine, porezne će obveznike stajati 110 milijuna kuna, a ta su sredstva predviđena za informatizaciju i modernizaciju državne uprave u cijelosti. Modernizacija je prijeko potrebna jer određivanje i dodjeljivanje takozvanog poreznog broja počinje već s prvim danom primjene, a već sada postoji bojazan od potencijalnih malverzacija. U Ministarstvu financija takva upozorenja odbacuju, tvrde da će se pomno pratiti tko ulazi u sustav s podacima i zašto. Osobni broj će, podsjetimo, imati 11 znamenki i ispred njih oznaku HR, znamenke bi bile određene slučajnim odabirom, a dodjeljivala bi ga Porezna uprava po službenoj dužnosti. Prijedlogom zakona predviđeno je da se osobni identifikacijski broj određuje i dodjeljuje pojedinačno hrvatskim državljanima, pravnim osobama sa sjedištem na području Hrvatske i stranim osobama kod kojih je nastao povod za praćenje na području države.

Velike kazne
Korisnici broja bit će državna tijela, jedinice lokalne samouprave, pravne osobe koje se dijelom financiraju izravno ili neizravno iz sredstava proračuna ili kojima su osnivači odnosno jedan od osnivača Republika Hrvatska, poput sudova, Središnje depozitarne agencije, HZZO-a, HZMO-a, HGK, HOK, Fine. Broj će upisivati samo u potvrdu koja bi služila kao osnova za upis u sve službene evidencije, a koja bi pak imala značenje javne isprave. Zakon također predviđa i kazne od 1000 do 10.000 kuna za prekršaj odgovornih osoba korisnika broja koje ga ne koriste za povezivanje podataka u službenim evidencijama, u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka te za obveznike broja koji ga ne koriste na propisan način. Prema nekim tvrdnjama, zbog kašnjenja u donošenju ovog zakona Hrvatska nije mogla dobiti prvu tranšu kredita za prilagodbu Svjetske banke (PAL 2) vrijednu 100 milijuna eura, do čega je, tvrdi se, došlo zbog pogreške ministra Ivana Šukera. Takve tvrdnje, dakako, u Ministarstvu financija odbacuju.

Mijenjat će se i javne isprave

Usvajanje Zakona o osobnom identifikacijskom broju također predviđa i postupnu izmjenu važećih javnih isprava, no kada će se to konkretno urediti, u Ministarstvu financija nisu htjeli nagađati. “Sredstva potrebna za provedbu Zakona o osobnom identifikacijskom broju u iznosu od 110 milijuna kuna sadržana su u ukupnim sredstvima predviđenima za informatizaciju i modernizaciju državne uprave u cijelosti. Od tog iznosa 33 milijuna kuna planirano je u državnom proračunu za 2008. i 77 milijuna kuna predviđeno je za 2009. godinu”, pojašnjava Sanja Bach, glasnogovornica ministarstva. Prema njezinim tvrdnjama, zakon ide u hitnu proceduru budući da se njime predlaže uvođenje osobnoga identifikacijskog broja u pravni sustav Republike Hrvatske radi usklađivanja hrvatskoga poreznog zakonodavstva s propisima Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close