Uvode se višekratne vize za ruske turiste

Autor: Saša Paparella (VLM) , 16. prosinac 2013. u 11:36
Darko Lorencin (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Zbog problema s izdavanjem viza, odnosno novog viznog režima zbog ulaska Hrvatske u EU, došlo je do znatnog pada noćenja gostiju iz Rusije i Ukrajine.

Zbog problema s izdavanjem viza, odnosno novog viznog režima zbog ulaska Hrvatske u EU, došlo je do znatnog pada noćenja gostiju iz Rusije (21,6 posto) i Ukrajine (od 24,5 posto), doznalo se na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a. 

Zbog pada ruskih i ukrajinskih noćenja HTZ i ministarstvo turizma najavljuju pojačane aktivnosti na tom tržištu za iduću godinu. Osim turističkog sajma u Moskvi, u planu su i poslovne radionice u Moskvi i Kijevu.

Ministar turizma Darko Lorencin je kazao da je o viznom režimu prema tim zemljama razgovarao i s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić te da su zaključili kako od 1. siječnja iduće godine vizni režim za te zemlje ide bez prepreka, uz vizne centre, online i sve druge kanale što bržeg i jednostavnijeg izdavanja viza.

Dogovoreno je da se tim turistima vize izdaju na 90 dana i da budu višekratne, što znači da s njima u toliko dana mogu doći i više puta u Hrvatsku, otići u Crnu Goru ili drugu zemlju te se vratiti.

Na sjednici se čulo da su turisti iz Italije i Španjolske imali pad noćenja od 2,1 odnosno osam posto, što se objašnjava ekonomskom krizom u tim zemljama.

Od siječnja do kraja studenog ove godine u Hrvatskoj je boravilo gotovo 12,3 milijuna turista ili 5,5 posto više nego prošle godine, dok je 72 milijuna noćenja porast od 4,1 posto. Među stranim tržištima s najvećim porastima izdvaja se Poljska, Velika Britanija i SAD s rastom od preko 20 posto te Norveška, Švedska i Finska s rastom iznad 30 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close