“Uvijek smo bili okrenuti budućnosti tražeći inovativne načine zapošljavanja”

Autor: Borivoje Dokler , 27. lipanj 2018. u 22:00
Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a

U Radnom centru korisnici obnavljaju stečena znanja i vještine za industrijska i zanatska zanimanja, a u Virtualnoj radionici za administrativna zanimanja.

S Josipom Držaićem, ravnateljem ustanove URIHO, čija je osnovna misao profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom, razgovarali smo o novim edukacijama i programima, kolekciji S-chool, novom brendu Purger i Purgerica te prvoj virtualnoj radionici za osobe s invaliditetom.

URIHO je od svog osnutka imao posebni naglasak na rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Koliko danas URIHO zapošljava osoba s invaliditetom i postoji li način da se to još poveća?
Osnovna misija naše ustanove je profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba i invaliditetom. Kroz 72 godine postojanja i kontinuiranog djelovanje, URIHO je uvijek bio okrenut budućnosti tražeći inovativne oblike zapošljavanja bilo da se radi o novim oblicima rada ili korištenju novih tehnologija. Danas u ustanovi radi 500-tnjak djelatnika od čega više od 300 čine osobe s invaliditetom, dok kroz razne programe radnog centra, virtualne, kreativne i sportske radionice te druge sadržaje kroz našu ustanovu dnevno prođe još 300-tinjak osoba s invaliditetom. Ustanova URIHO jedina je zaštitna radionica u Hrvatskoj koja zapošljava ovako velik broj osoba s invaliditetom te smo predvodnici u regiji brojnih projekata kojima se osobama s invaliditetom omogućava pravo na dostojan život i rad u sigurnim uvjetima. Vjerujemo da će se izgradnjom novog centra na Kajzerici otvoriti mogućnost za nova zapošljavanja, ali i bavljenje raznim rekreativnim sadržajima koji kronično nedostaju osobama s invaliditetom.

Osim zapošljavanja, URIHO organizira brojne likovne radionice, izložbe i sportske događaje za osobe s invaliditetom. Kakav značaj za njih, ali i za cijelu zajednicu, imaju ti događaji?
URIHO je uvijek bio predvodnik u kulturnim, sportskim i raznim drugim sadržajima u gradu Zagrebu koji se mogu ponuditi osobama s invaliditetom. Ustanova promovira kulturu osoba s invaliditetom te njihovo uključivanje sve sfere kulturnog života. S druge strane radi se na senzibiliziranju društva o potrebama osoba s invaliditetom te upoznavanje šire zajednice s njihovim stvaralačkim dosezima. Svaki mjesec u našoj galeriji Sunce na programu je nova izložba u suradnji s Akademijom Art iz Zaprešića, a jednom godišnje organiziramo i Likovnu koloniju koja će se ove godine održati krajem lipnja. Tada u URIHO-u gostuju brojni akademski slikari, a njihov angažman i zajedničko druženje rezultiraju brojnim hvalevrijednim djelima na kojima je ustanova iznimno zahvalna. Osim stolnoteniskog, šahovskog, malonogometnog i boćarskog kluba za osobe s invaliditetom koji su dobitnici brojnih priznanja i nagrada na državnoj razini, ustanova se može pohvaliti raznim kreativnim i virtualnim radionica, inovativnim projektima kojima pomičemo granicu interesa za osobe s invaliditetom. Rezultat je to rada sadašnje uprave koja itekako ima sluha za želje i potrebe ove skupine ljudi.

Na koje još načine pomažete osobama s invaliditetom da se lakše pripreme za svijet rada i općenito podignu kvalitetu života?
Već smo napomenuli kako raznim projektima pripremamo osobe s invaliditetom za svijet rada. U Radnom centru korisnici obnavljaju ranije stečena znanja i vještine za razna industrijska i zanatska zanimanja, dok se u Virtualnoj radionici najviše radi na osposobljavanju, odnosno obnavljanju znanja za administrativna zanimanja. Ove godine su svi djelatnici URIHO-a, koji su za to izrazili želju, dobili priliku za dodatnu edukaciju za rad na računalu, odnosno za unapređenje svojih profesionalnih znanja i vještina. Rezultat je to uloženih napora i suradnje s Algebrom gdje se spomenute edukacije i odvijaju. Možemo slobodno reći da je ovo godina edukacija u ustanovi URIHO. Sigurni smo stoga da ćemo konstantnim ulaganjem u djelatnike, unapređivanjem njihovih znanja i vještina, poboljšanjem radnih uvjeta uvođenjem modernih tehnologija te sigurnim i poticajnim radnim okruženjem, doprinijeti još većoj kvaliteti života i rada jednoj od najranjivijih skupina u društvu.

Iako je URIHO u javnosti vjerojatno najviše prepoznat po projektu školskih uniforma, u njegovom asortimanu nalaze se mnogobrojni proizvodi. Možete li nabrojati one najvažnije i koji su vam najvažniji klijenti?
Projekt Grada Zagreba "Uvođenje školskih uniformi u zagrebačke škole" realiziran je u URIHO-u, zaštitnoj radionici koja već 72 godine izgrađuje identitet hrvatskog proizvoda u segmentu radne i zaštitne odjeće i obuće. Školskom odjećom i obućom opremili 50-ak zagrebačkih škola. Osim u Hrvatskoj, ovaj je projekt prepoznat diljem Europe pa tako i u Francuskoj gdje su također zainteresirani za naše školske uniforme. Osobe s invaliditetom, kojih u URIHO-u ima više od 300, osim školske odjeće i obuće, izrađuju radnu odjeću za medicinsko i pomoćno osoblje, radnike u ugostiteljstvu, opremu za vojsku. Između ostalih opremamo većinu bolnica grada Zagreba, Zagrebački holding, Hrvatske šume, MORH, MUP, domove zdravlja i umirovljenika te još mnoge druge. Pokrenuli smo također i novi brend Purger i Purgerica kao zaštićeni proizvod naše ustanove. Radi se o dizajnerskom rješenju kojeg smo aplicirali na suvenire poput magneta, keramičkih zdjela, majica, dječjih bodija, bilježnica, kišobrana, olovaka i upaljača. Svi se ti proizvodi mogu nabaviti u našem preuređenom dućanu u Gajevoj 4 u Zagrebu. Od našeg širokog proizvodnog programa potrebno je izdvojiti ortopedska pomogla izrađena po mjeri naručitelja te kovani asortiman koji se još uvijek izrađuje ručno, tradicionalnom metodom kovanja željeza. Kako je većina naših proizvodnji dislocirana diljem Zagreba i okolice, problem nam još uvijek stvara transport. U Samoborskim Novakima URIHO ima proizvodnju kartonskih i tiskarskih artikala, a naručitelji raznih tiskanica i obrazaca su uglavnom velike državne tvrtke.

Nakon šest godina, nedavno ste ponovno održali reviju nove radne i zaštitne odjeće. Zašto tolika pauza i što ste predstavili na reviji?
Svake godine, u pravilu URIHO javnosti predstavlja neke nove projekte, proizvode ili prostore. Kako smo se u proteklom periodu dosta bavili EU projektima, naglasak smo stavili na usluge koje URIHO nudi tako da je, osim Radnog centra, u proteklom periodu otvorena i prva Virtualna radionica za osobe s invaliditetom. Preuredili smo i dućane u središtu grada te vanjski u Držićevoj ulici koji je sada specijaliziran za školsku odjeću i obuću prepoznat na tržištu kao robna marka "S-chool" . Stoga pozivamo djecu i roditelje da nas tamo posjete i provjere što nudimo. Revijom radne i zaštitne odjeće, koju su nosili naši zaposlenici, željeli smo predstaviti nove modele za medicinsko osoblje, ali i brend Purger i Purgerica. Inače, revija je bila vrlo posjećena od strane predstavnika zdravstvenih ustanova grada Zagreba koji su izrazili zadovoljstvo viđenim. Revija je samo jedna od načina na koji predstavljamo svoje proizvode budući da smo se u skorije vrijeme okrenuli modernim načinima komunikacije s kupcima. Danas se  proizvodi mogu nabaviti i putem našeg web shopa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close