Uvedeni novi Zeleni stambeni krediti uz fiksnu kamatnu stopu

Autor: Objava za medije , 04. travanj 2014. u 11:43
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Četiri godine nakon što je prva u Hrvatskoj uvela Zelene kredite, Zagrebačka banka širi svoju ponudu kunskim Zelenim stambenim kreditima uz fiksnu kamatnu stopu od 6%.

Četiri godine nakon što je prva u Hrvatskoj uvela Zelene kredite, Zagrebačka banka širi svoju ponudu kunskim Zelenim stambenim kreditima uz fiksnu kamatnu stopu od 6%, sa svrhom poboljšanja energetske učinkovitosti stambenih nekretnina. Iznosi ovih kredita kreću se od 15.000 do 300.000 kuna uz rok otplate do 6 godina.

Klijentima se time omogućuje fiksna mjesečna obveza kroz cijelo vrijeme trajanja otplate kredita. Ovaj kredit osobito je pogodan za klijente koji postojeću stambenu nekretninu žele učiniti energetski učinkovitom, kako bi živjeli ugodnije, a pri tome ostvarili značajne uštede energije. Jedna od mogućih namjena ovog kredita je ugradnja sustava sa solarnim toplinskim kolektorima za pripremu potrošne tople vode ili za pripremu potrošne tople vode i grijanje. Dodatne se uštede mogu ostvariti i zamjenom sustava grijanja (kotlovi na biomasu, dizalice topline i sl.). Praktično, ušteda u troškovima grijanja može pokriti značajni dio mjesečnog anuiteta.. Što se pak ulaganja u obnovu kuća u niskoenergetskom standardu tiče, termofasada, troslojni prozori i kvalitetna vrata te izolirano krovište mogu smanjiti potrošnju toplinske energije čak do 80%.

Dodatna je pogodnost mogućnost vezanja ovog kredita uz Dizajn štednju s redovnim mjesečnim uplatama, kojom se nakon 5 godina, a i ranije, može prijevremeno otplatiti kredit bez naknade. Za kredite iznosa do 200.000 kuna nije potreban zalog na nekretnini, a uz jednokratnu uplatu u Dizajn štednju u iznosu 15% kredita, nije potreban niti jedan drugi instrument osiguranja kredita.

Zeleni krediti Zagrebačke banke od svojeg su uvođenja polučili veliki interes građana, te je prošle godine portfelj Zelenih kredita porastao čak 65%. Izgradnja nekretnine u niskoenergetskom standardu na početku iziskuje nešto veću investiciju (trošak gradnje po kvadratnom metru viši je za 5-12% u odnosu na klasičnu gradnju), no zbog nižih troškova energenata ova se investicija isplati u roku od tri do pet godina. U standardnoj ponudi Zagrebačke banke su i Zeleni kunski te Zeleni krediti u eurima uz promjenjivu kamatnu stopu namijenjeni stjecanju odnosno izgradnji nekretnine prema niskoenergetskom standardu. Svi zainteresirani mogu dobiti dodatne informacije na www.zaba.hr, dok se o pitanjima vezanim uz energetsku učinkovitost te zelenu gradnju mogu informirati na www.zelenazona.hr ili www.domosfera.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close