Utjecaj Agrokora tek u sporijem rastu investicija

Autor: Jadranka Dozan , 31. kolovoz 2017. u 14:02
Osobna potrošnja najzaslužnija za plus od 2,8 posto u drugom kvartalu/Fotolia

Pitanje je kako bi se gospodarstvo kretalo da Vlada nije reagirala na krizu koncerna, kaže Ante Žigman.

Prva procjena Državnog zavoda za statistiku potvrdila je očekivanja blagog ubrzanja gospodarske aktivnosti u drugom kvartalu.

Nakon što je u prva tri mjeseca BDP u odnosu na isto razdoblje lani realno bio veći 2,5 posto, u drugome je ubrzao na 2,8 posto. Uoči DZS-ove procjene makroekonomisti su u prosjeku očekivali i nešto veću stopu, ali radi se o razlikama koje su u takvim procjenama na razini statističke greške. Kako bilo, s 2,7 posto realnog rasta BDP-a u prvoj polovici godine, očekivanja gospodarskog rasta na razini cijele godine ostaju na približno tri posto. S obzirom na rastuće turističke pokazatelje i recentni rast prometa u trgovini na malo očekuje se, naime, da će dinamika rasta u drugom polugodištu u prosjeku biti veća, a time bi i rast u čitavoj 2017. mogao biti bliže lanjskome (3,2 posto). Kako se u novije vrijeme o tempu rasta BDP-a u nas nerijetko govori i u kontekstu slučaja Agrokor i razmjerima utjecaja te krize na gospodarski rast, nameće se pitanje ima li u polugodišnjem skoru tog utjecaja i koliko, te jesu li najnovije brojke DZS-a potvrda da je on od mnogih bio jako precijenjen.  

Ante Žigman, jedan od savjetnika guvernera HNB-a, reći će kako na to nema jednoznačnog odgovora, ali u tom smislu pitanje bi zapravo bilo koliki bi BDP bio u drugom kvartalu da Vlada nije zaustavila pad Agrokora donošenjem zakona o postupku izvanredne uprave u sklopu koje je osigurana i značajna dodatna likvidnost važna za poslovanje cijelog lanca dobavljača i drugih dionika. U svakom slučaju, u krizu tog koncerna ugrađeni su amortizeri i kupljeno vrijeme za kontrolirani proces restrukturiranja, pa tako makroekonomisti danas u pojedinim sastavnicama kvartalnog BDP-a koje bilježe nešto slabiji rast od očekivanog tek ističu da je tome moguće jedan od razloga i slučaj Agrokor.  Zrinka Živković Matijević, analitičarska Raiffeisen banke tu crticu navodi, primjerice, uz malo sporiji tempo rasta investicija.

Investicije u bruto fiksni kapital, naime, usporile su (na godišnjoj razini) na 3,2 posto (u prvom kvartalu rasle su po stopi od 5,4 posto, a u zadnjem lanjskom 4,6 posto). Moguće je da je usporavanje dijelom podržano odgodom investicija u određenim kompanijama zbog situacije oko i u koncernu Agrokor, kao i učinkom baznog razdoblja (u drugom kvartalu lani rasle su 7,1%, op.a.)", ističu u osvrtu na DZS-ovu procjenu u RBA. S druge strane, dodaju, nastavak rasta i kod investicija podržava pozitivan trend u procesu povlačenja sredstava EU fondova te skroman ali postojan oporavak građevinarstva i nastavak značajnih kapitalnih ulaganja poduzeća. Ministar financija Zdravko Marić ističe pak kako su investicije porasle osmi kvartal zaredom.

"Tu se vide i određeni pozitivni efekti porezne reforme", rekao je dodajući kako u njegovu resoru iz mjeseca u mjesec prate ostvarenja poreznih prihoda iz kojih se "definitivno razaznaju pozitivni pomaci što se tiče investicijske aktivnosti, ali i raspoloživog dohotka odnosno potrošnje kućanstava". Iako će mnogi analitičari prvo naglasiti poticaj koji rastu BDP-a dolazi od rasta izvoza roba i usluga (ukupno 6,1%, pri čemu je robni realno povećan 9,6%), veći doprinos ostvarenoj stopi rasta BDP-a imala je domaća potražnja. Rast potrošnje kućanstava očekivano je imao i najveći pozitivan doprinos ostvarenoj stopi rasta BDP-a, koja je već 11. kvartal zaredom pozitivna, a ministar financija naglašava da nastavak pozitivnih trendova očekuje i u trećem tromjesečju, naročito zbog turističke sezone.

"Temeljem dosad objavljenih podataka, Hrvatska u drugom tromjesečju bilježi i više stope rasta od većine zemalja EU", podsjetio je ističući kako je BDP u drugom kvartalu ubrzao rast i u odnosu na prvi. Naime, prema sezonski prilagođenim podacima drugi je kvartal u odnosu na prvi ojačao 0,8 posto, dok je prvi u odnosu na zadnji lanjski porastao 0,6 posto. I u odnosu na prosjek EU – a u zemljama za koje su objavljeni podaci on je 0,6 posto na kvartalnoj i 2,3 posto na godišnjoj razini – hrvatsko gospodarstvo je u drugom tromjesečju raslo brže.

Ipak, činjenica je i da dosta zemalja s kojima se obično uspoređujemo (EU10) bilježi i veće stope rasta. "U članicama EU usporedivih značajki prosječan rast je ubrzan s 2,6 posto u šest mjeseci prošle godine na 4,2 posto u istom razdoblju ove godine, što znači da u ovoj godini u prosjeku rastu osjetno brže od Hrvatske", ističe se u komentaru Zvonimira Savića, glavnog ekonomista HGK. Dio domaćih ekonomista reći će kako su to zemlje u kojima trenutno i indiustrijska proizvodnja raste po solidnim stopama, dok kod nas industrija ove godine raste veoma skromno.

Komentirajte prvi

New Report

Close